pátek 24. listopadu 2017

Alchymistova šifra - Kevin Sands

Autor: Kevin Sands
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Fragment
Ilustrace: Olga Zakis
Počet stran: 279

"Chce-li se člověk stát lékárníkem, musí chápat jedno: Recept je základ. Není to jako péct koláč."

Nikomu neprozraď, co jsem ti dal...
Dokud Christopher Rowe neobdržel toto tajemné varování, učil se řešit složité šifry a hádanky, vyráběl účinné léky, lektvary a zbraně, a vůbec byl jako učedník u mistra Benedikta Blackthorna spokojený.
Pak však začne londýnské lékárníky pronásledovat záhadný kult. Umírají lidé a nebezpečí se přibližuje k jejich obchodu. Christopher bude muset přijít celé věci na kloub a řádění zla zastavit!

Kevin Sands
Od té doby, co opustil univerzitu s dvěma tituly z teoretické fyziky, působil jako vědecký pracovník, obchodní poradce, učitel a profesionální hráč pokeru. Jeho bestsellerová série Alchymistova šifra získala 28 různých ocenění. Kevin Sands žije v kanadském Ontariu.

Olga Zakis
Ruská ilustrátorka Olga Zakis úspěšně ilustrovala a podílela se na grafické úpravě desítek knih pro děti a mládež. Její osobitý, nezaměnitelný styl, který je u ruských čtenářů velmi oblíbený, vyniká zejména v žánru fantasy. Čeští čtenáři její ilustrace znají z úspěšné fantasy série Časodějové.

Tuto knihu jsem si vybrala prvoplánově. A to díky její obálce, protože mne naprosto uhranula. A jaké bylo mé překvapení, když příběh, který se v ní ukrýval je úžasný, plný napětí, tajemství a hádanek.

Píše se rok 1665 a Christopher Rowe je lékárenský učeň u Benedikta Blackthrona. Má velké štěstí, protože vyrůstal v sirotčinci a Benedikt mu za všech okolností je dobrým učitelem, oporou a otcem. Má nejlepšího kamaráda Toma, na kterého se může kdykoliv spolehnout, hlavně co se týče lumpáren všeho druhu. Žijí si v Anglii poklidným životem až se jednoho dne začnou objevovat mrtvá těla lékárníků. Všichni obviňují Archandělův kult. Když se Christopher vrátí ze své pochůzky pro Benedikta, všechno se obrátí o sto osmdesát stupňů naruby a bude jen na něm, aby dal všechno do pořádku, zastavil kult a zjistil, kdo je dobrý a kdo zlý... Komu může věřit a komu ne...

Alchymistova šifra je určena čtenářům od deseti let, ovšem myslím si, že i starší čtenáři se do příběhu ponoří a užijí si jej. Jak už napovídá název knihy, nejdůležitějším prvkem jsou šifry a hádanky, které spolu s hlavním hrdinou budete při čtení pomalu odkrývat. Autorovi se povedlo dát do takového příběhu všechno, aby to čtenáře nutilo číst dál. Dokázal napsat něco mezi Šifrou mistra Leonarda a Flynnem Carsenem.

"Holuby jsme nechovali jen pro zábavu. Jejich trus byl cenný. Někdy jsme ho prodávali zahradníkům - byl obzvlášť vhodný pro pěstování chřestu. Vyráběli jsme z něj však i něco významnějšího než hnojivo. Vzadu v dílně jsem otevřel soudek v rohu. Ze zápachu, který se z něj linul, jsem div neomdlel. S dávením jsem do něj nasypal trus z holubníku a ještě se do soudku vymočil - to byl další úkol učedníka. Potom jsem soudek zase zavřel. Znovu ho otevřu až za tři měsíce, kdy vypláchnu jeho odporný obsah ven a dám ho sušit na tácy na slunce, abychom získali ostré bílé krystalky ledku."

Líbilo se mi, když mistr vysvětloval Christopherovi, k čemu se používají různé věci. Jako například lilek, kyselina sírová nebo piliny a také je tam napsáno, jak vyrobit střelný prach. No... I přesto, že je hned na začátku knihy zdůrazněno, že v žádném případě nemáme recepty zkoušet, musím vám říct, že mě svrbí ruce... :-)

Jedná se o příběh, který je opravdu napínavý, ale také zábavný a lehce poučný. Kapitoly jsou krátké, navíc některé doplňují obrázky alchymistických znaků.
Na konci knihy je napsáno, o čem bude druhý díl a přiznám se, že se už nemůžu dočkat, až si budu opět číst o Christopherovi, jeho životě a lékárenské praxi.

Pokud máte doma odrostlejší dětské čtenáře, pokud si sem tam rádi vezmete knihu, která není určena přímo dospělým, ale má propracovaný příběh a hlavu a patu, tak Alchymistovu šifru vám rozhodně doporučuji. Nejen, že jsem si čtení užila, ale taky jsem potrápila mozkové závity a v žádném případě by mě nenapadlo, že to skončí tak, jak to skončilo (a to mám fakt něco načteno!). :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a koupit si jej můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat