středa 23. srpna 2017

Kdo je kdo ve světě stínů - Cassandra Clare

Autor: Cassandra Clare
Ilustrace: Cassandra Jean
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Slovart
Počet stran: 206

"Kostelník přišel na Manhattan ve společnosti čaroděje Magnuse Banea. Během plavby přes Atlantik sice Magnuse nepokousal, zato však trpěl mocnými záchvaty mořské nemoci. Kdyby uměl mluvit, pravděpodobně by čaroději za jeho lehkovážné rozhodnutí cestovat jako civil, "ať je nějaká zábava", pořádně vyčinil."

V tomto nádherném albu portrétů, inspirovaných viktoriánskou květomluvou, najdete všechny své oblíbené postavy ze sérií Cassandry Clareové Nástroje smrti, Pekelné stroje, Akademie lovců stínů, Temné lsti a dalších. Jednotlivé portréty z pera ilustrátorky Cassandry Jeanové, autorky veškerých oficiálních ilustrací k ságám o lovcích stínů, doprovázejí poznámky o postavách, včetně dosud neznámých podrobností.
Nepostradatelná součást knihovny každého fanouška příběhů ze světa stínů!

Když jsem tuto knihu vzala poprvé do ruky, měla jsem pocit, jako bych držela kodex lovců stínů. Tak na mě působila. Když jsem se podívala na písmo, jenž je na deskách knihy, vyvedené ve zlaté barvě, opravdu jsem měla pocit, že tohle je něco, co každý fanoušek Nástrojů smrti, Lovců stínů či Pekelných nástrojů mít musí. Ten pocit ani nedokážu popsat, na chvíli jsem se cítila, jako bych do světa stínů patřila.
Byla a vlastně pořád jsem okouzlena tím, jak si autorky vyhrály s jednotlivými postavami, jak je ilustrátorka ztvárnila a jak je spisovatelka popsala.

Rozhodla jsem se, že vám tady vyfotím dvě ukázky ilustrací, ale nenapíšu vám, kdo se na daném obrázku nachází. Jsem totiž zvědavá, jestli někoho z vás napadne, kdo by to mohl být a pokud ano, tak mi to napište do komentářů. :-)


Další věc, která se mi líbí je, jak autorka přiřadila ke každé postavě květinu. Je pravdou, že k některým mi to sedělo, k některým méně, ale dodává to takovou nějakou správnou atmosféru celému čtení. :-)
Kdo je kdo ve světě stínů je publikace, kterou přečtete a přelouskáte během chvilky, ale také je to poklad, který nesmí žádnému správnému fanouškovi Cassandry Clare chybět v knihovně. I když ji otevřete třeba jen jednou, měla by mít v knihovně své místo - hned vedle všech sérií, které vlastníte. :-)

"Hodge byl často odkázán sám na sebe a celé hodiny se toulal po polích a lesích. Velice se zajímalo o rostliny i zvířata a již v dětství se z něj stal zkušený bylinkář."

Jedna z mála knih, kde jsem přeskakovala stránky, z dvacáté na třicátou a pak na desátou, zpátky na stodruhou a pořád dokola. Sama jsem si totiž v hlavě vzpomínala na postavy a hledala je v knize postupně, tak jak jsem si vzpomněla. Mělo to pro mě jisté kouzlo a když už jsem o nikom nevěděla, tak jsem projela knížku od začátku, stránku po stránce a byla překvapená, na kolik postav jsem ještě zapomněla. :-) Asi si budu muset dát re-reading. :-)


Ještě jedna, poslední informace, kterou bych vám prostřednictvím této recenze chtěla předat je, že byste si měli udělat pořádný čas, jakmile se do této publikace pustíte. Protože po prolistování a přečtení všech informací o hrdinech se dostane do bodu, kdy budete chtít všechno odložit a znovu se začíst do Nástrojů smrti, všechno odsunout na vedlejší kolej a dál si repete Pekelných strojů. Takže pozor na to. Tato kniha způsobuje další, následnou závislost. :-)

Určitě doporučuji všem, kteří jako já, mají rádi Cassandru Clare a její knihy, všem, kteří se někdy setkali s Lovci stínů a rádi by si informace doplnili nebo třeba ucelili. Za mě je to kodex všech hrdinů, který určitě otevřu před další četbou, abych si postavy osvěžila. Navíc jsou rozděleny podle toho, do které série patřily a já momentálně nedočkavě čekám na další díl Temných lstí, takže je jasné, kde ji otevřu, až se dočkám. :-)

Děkuji nakladatelství Slovart za zaslání recenzního výtisku a pokud si knihu chcete koupit, tak můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat