neděle 6. srpna 2017

Josefovská krev - Jaroslav Kuťák

Autor: Jaroslav Kuťák
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 243

"Jak mladá pani tlumočnice jemně žvatlala, naklonila se, popadla velvyslancův příbor a začala mu krájet jeho maso na malý kousky. Monsieur ztuhnul a nebyl sám. Zírali jsme s votevřenejma hubama, jak naše jemná dáma dělá faux pas jako prase a krájí maso francouzskýmu velvyslanci. Když ji to došlo, omluvila se, vyhrkly jí slzičky a schovala tvář do dlaní. Její manžel, ten můj kámoš, se ale začal smát. Vysvětlil, co se stalo: "Víte, pane vyslanče, moje paní pracuje v mateřský školce."

Mladík s neobvyklým jménem Vinnetou žil až doteď obyčejným, bezstarostným životem, tak jako všichni obyvatelé romského ghetta v Josefově. Zničehonic se však ocitá v drtivém soukolí. Neznámí, hrůzu nahánějící muži si ho najali, aby pro ně prohledával josefovské podzemí. Zpočátku váhá, ale když kolem něho začínají umírat lidé, pochopí, že nemá na vybranou. Musí splnit úkol - najít to, po čem zabijáci touží. Ani poté mu však nikdo nezaručí, že se nestane další z řady obětí...

Jaroslav Kuťák žije a pracuje jako spisovatel a překladatel v Hradci Králové. Studoval germanistiku na Humboldtově univerzitě v Berlíně a poté prošel mnoha různými zaměstnáními - televizní editor, dělník, správce fotbalového stadionu, správce webu, majitel cukrárny, šerif ve westernovém městě pro děti. Je rekreační fotbalista a šachista, profesionální golfista, miluje doutníky, víno a staré pohlednice. Publikoval více než 150 detektivních příběhů. Pro napsání westernů používá pseudonym N. C. Marshal a je překladatel románů scifi o Perry Rhodanovi.

Tak tato detektivka se mi líbila, už jen z toho důvodu, že autor využil sci-fi prvky, které tomu dodaly šťávu. Tudíž, děj se odehrává v reálných prostorách josefovského opevnění, ale některé pointy, které plynou z příběhu, jsou naprosto nereálné a přesto skvělé.

Já osobně mám velmi ráda fantasy a scifi, takže díky autorově fantazii jsem se cítila čtením naprosto naplněna. Fakt mi tam nic nechybělo. Pan Kuťák napsal příběh o romském chlapci jménem Vinnetou, který se už odmala pohyboval v podzemí josefovské pevnosti, takže bylo nanejvýš logické, že si jej dva týpci najmou, aby pro ně hledal v podzemí to, co mu ale říct nemůžou. A nejen, že Vinnetou hledá, ale i nachází! Ovšem něco úplně jiného - mrtvoly...
Na druhé straně příběhu stojí tři soukromí detektivové, z nichž mi nejvíce utkvěl v hlavě Dan, v knize hojně nazýván Daneček. Obtloustlý, ale strach nahánějící týpek, který má vždy v zásobě hromadu historek k pobavení a mě tento Daneček opravdu bavil. :-)

"Vrstvil barvu na barvu, jak potřeboval, nešlo mu tolik o realitu, ale o výraz, protože dobrý obraz má způsobit, že se před ním divák zastaví a přemýšlí nikoliv o tom, co na něm je, ale proč ho nutí přemýšlet."

U této knihy jsem se výborně pobavila. Nejen, že jsem hádala, kdo může za všechny ty mrtvoly, ale také jsem se snažila odhadnout, co se v tom podzemí má najít a taky, co pan lajtnan dělá či nedělá. Bylo toho spoustu k řešení a právě proto mě ta Josefovská krev tak bavila.
Další plus, které bych ráda zmínila je, že autor dal do příběhu nejen detektivní zápletku, ale okrajově zabrousil i do tématu rasismu, romské etniky, neopomněl ani trochu historie... Jo, já jsem spokojený čtenář! :-)

Vím, že někdy jsem z těch zelených původních detektivek na rozpacích, ale tady můžu upřímně říct, že to bylo dobrý. Přečetla jsem ji za jeden jediný den, takže trochu jednohubka, která ale byla zajímavá, pravdivá a místy perfektní scifi. :-))

Děkuji nakladatelství MOBA za zaslání recenzního výtisku a pokud si jej chcete koupit, můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se krásně!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat