neděle 13. srpna 2017

Alenka v říši zombií - Gena Showalterová

Autor: Gena Showalterová
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 322

"Nezastaví se, dokud nepošle každou chodící mrtvolu zpátky do hrobu. Navěky."

Kdyby někdo řekl Alence Bellové, že se jí v jednom úderu srdce změní život, vysmála by se mu. Aby se z jejího šťastného života stala tragédie? Ale no tak. Jenže to je přesně to, co se stalo a trvalo to přesně jeden úder srdce. Jedno mrknutí, jeden nádech, jedna sekunda... a všechno, co znala a milovala, bylo pryč.
Její otec měl pravdu. Příšery existují.
Aby pomstila svou rodinu, musí se naučit bojovat s nemrtvými. A aby přežila, musí začít věřit největšímu rebelovi ze všech - Coleovi Hollandovi. Ale i Cole skrývá tajemství, a jestli si Alenka nebude dávat pozor, může se ukázat, že tahle tajemství jsou nebezpečnější než samotné zombie.

"I když mě svět bude považovat za blázna, raději budu bojovat, než se po zbytek života schovávat před pravdou. Zombie jsou skutečné. Číhají tam venku."

Gena Showalterová se narodila roku 1975 v Oklahomě. Patří k nejlépe se prodávajícím autorům podle New York Times a USA Today s čarovnou sérií Lords of Underworld. Mezi její další knižní série patří Otherworld Assassin´s of the dark, Everlife a White rabbit chronicles.

Když jsem zjistila, že bude tato kniha, jakožto první díl série, vydána, věděla jsem, že si ji chci přečíst. Alenku miluju, je to perfektní pohádkový příběh. A Alenka v říši zombií je skvěle vystavěný, trochu strašidelný příběh pro mládež. Od patnácti let naprosto použitelné čtivo. I bílého králíka zde najdete a můžete mi věřit, že se budete bavit.

Alenka žije se svou sestrou Emou a rodiči docela normální život. No, normální... Jediný problém je, že její otec vidí zrůdy, které se vynořují večer a proto nikam ani jedna ze sester večer nesmí. Chceš jít na rande? Fajn! Ale dopoledne. Chceš jít na večírek? Fajn! Ale do setmění doma - a kdo pořádá večírky dřív než večer, že? :-)
Takže taková je idylka v rodině Bellových, jinak se všichni mají rádi a i když je to s tátou složitější, Ali má všechny ráda. Na její narozeniny se rozhodne, že rodiče přemluví, ať jedou její mladší sestře na recitál - koná se večer. Podaří se ji to, vyjedou jako rodina... Ale potom se něco zvrtne, děsně špatně a je po rodinné idylce...
A aby toho nebylo málo, objeví se v její blízkosti Cole, který má do hodného chlapce daleko. No, s přibýváním stránek to nemá Ali vůbec, ale vůbec jednoduché.

Tento příběh je napsán s parádním, sarkastickým humorem. Ironie a právě zmíněný sarkasmus je na každé druhé stránce. Někteří čtenáři můžou brát tyto výlevy jako vzdor pubertálního dítka, ale pro mě to bylo super osvěžení celého příběhu.

Hlavní hrdinka Ali je připodobňována k Alence v kraji divů a něco s ní má společného. Milují rodinu, ocitne se ve světě, ve kterém může být jen pár lidí, vídá bílého králíka... Ale v kontextu je to naprosto odlišné a dle mého názoru nelze tyto dvě Alenky srovnávat.
Ali ze zombií říše je mnohem modernější. Díky tomu, že bojuje se zombie, tak je "krvelačnější", bojovnější a také je stylovější, zamilovanější. Každá Alenka má něco do sebe a tuto je nutno brát takovou jaká je, bojující s nemrtvými. Nečekejte žádnou romantickou holčičku, v některých jejích projevech působí jako pořádná "herdekbaba".

"Budete v pořádku. Budou žít dál, ano, ale nikdy nezapomenou na svou smrtelnost. Čas všechno vyléčí. Ztratit milovaného člověka je jako ztratit končetinu. Navždy si budete uvědomovat, že vám chybí něco, co jste měli rádi."

Tuto knihu si přečtěte, pakliže:
* máte rádi young adult a fantasy literaturu
* nejste zarytí odpůrci takzvaných bad boyz (těch tam je dost :-))
* líbí se vám hrdinky, jejichž myšlenkové pochody se vymykají normálu a dokáží být "přisprostlé"

Nečtěte, když:
* chcete srovnávat s Carrollovo Alenkou
* nemáte rádi zombií, bojíte se jich k zbláznění
* nemáte rádi hrdiny, kteří se umí ohánět mečem, bojovat holýma rukama a mají magické schopnosti

Za mě je to hodně povedené dílo, určeno čtenářům od 15 let. Při čtení jsem se bavila i já, které je trochu přes třicet (ihned tohle zapomeňte) :-). Je to vtipné, sladce ironické, napínavé, smutné.

Děkuji Albatrosmedia.cz za zaslání recenzního výtisku a koupit si knihu můžete tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat