pátek 25. srpna 2017

Co má vědět správný Čech - Michal Vaněček

Autor: Michal Vaněček
Ilustrace: Václav Ráž
Nakladatelství: Bambook (Grada publishing a.s.)
Počet stran: 127

"V České republice, v Prostějově, můžete najít nejstarší palírnu lihovin na světě."

Znáte celou českou hymnu a kolik má slok? Víte, jaké jsou naše státní symboly a co znamenají? Kolik máme státních svátků a proč je slavíme? Nebo kteří Češi a jaké vynálezy se celosvětově proslavili? V této knížce se dozvíte odpověď nejen na tyto otázky, ale také spoustu dalších zajímavostí a střípků z naší historie. Máme právo být hrdi na to, co jsme v historii dokázali, kam jsme posunuli hranice vědy a techniky, hranice lidských možností ve sportu, co jsme dokázali v umění.
Tato kniha pro vás jistě bude inspirací a připomene vám, proč být hrdý na to, že jsem Čech, a jací Češi byli a jsou kabrňáci!

V dnešní recenzi bych vám ráda představila jednu skvěle zpracovanou, a hlavně zajímavou knihu. Ono se vlastně ani tak nejedná o knihu, spíše encyklopedii pro malé chytrolíny.
Je určena dětem od 11 let a dozví se z ní spoustu zajímavostí a informací, se kterými se můžou blýsknout nejen před rodinou, ale také ve škole a být za hvězdy. :-)

Tato kniha obsahuje 108 zajímavostí, které jsou ve formě krátkých článků napsány poutavou a čtivou formou. Autor čtenáře zbytečně nezatěžuje věcmi kolem, ale popisuje přímé fakta.
Nejdříve se objeví nadpis. Poté přijde na řadu kratší věta, aby měl čtenář představu, o čem to bude. Následuje detailnější rozbor toho, proč to tak je nebo jak se k dané věci došlo.
Všechno je psáno, stručně, přehledně a jak jsem již zmínila, čtivě. Proto to neodradí nikoho, naopak si myslím, že děti budou více bažit po vědomostech.

"Doktor Jan Janský objevil rozdělení krve na čtyři skupiny. Díky tomu můžeme darovat krev i dostat transfuzi."

Navíc se jedná o snadno zapamatovatelné věci, které mají děti na očích. Neříkám, že to jsou všechny, jako například Porsche Ferdinanda asi na očích pořád nemají, jestli se nejedná o hodně bohatou rodinu, ale tohle bude určitě zajímat kluky, zvlášť když zjistí, že tento pán se narodil u nás, v České republice.
Ale za to si určitě budou pamatovat a to i holky, špekáčka. I pro mě to byla nová informace, nad kterou jsem nevěřícně vrtěla hlavou. Věděli jste, že špekáček vymysleli čeští řezníci a to už v roce 1891? A dodnes se používá. :-) Je to sranda, taková zjištění, tohle mě bavilo!

Věřím, že tuto knihu si užijí nejen děti, ale také dospělí. Jsou tam informace, které zaskočí každého, bez rozdílu věku a pohlaví. Nad některými se zasmějete, nad některými nebudete věřit, že tohle je opravdu skutečnost.

Jedná se o naprosto okouzlující publikaci. Podtitulem této dětské encyklopedie je "Na koho a na co můžeme být hrdí" a proto vám je určitě jasné, že tam bude zmínka i o Jaromíru Jágrovi, Karlově mostě a mnoho dalších.
Po přečtení jsem hrdá na to, že jsem Čech!
A dnešní speciální pokyn na závěr... známe to všichni... Kdo neskáče (nečte), není Čech! Hop, hop, hop! :-)

Velmi děkuji nakladatelství Bambook za zaslání recenzního výtisku a pokud si jej chcete koupit, což vřele doporučuji, tak tady je odkaz.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat