čtvrtek 16. března 2017

Čáry života - Veronica Roth

Autor: Veronica Roth
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2017
Počet stran: 421

"Dobrý voják neodloží zbraň ani u stolu s přáteli."

Ve světě, kde vládne násilí a právo silnějšího, kde mnozí trpí, má každý člověk zvláštní dar. Akos a Cyra jsou pro ten svůj zneužíváni. Cyra má dar bolesti a síly a její bratr, tyran vládnoucí celému válečnickému národu, její sílu používá k tyranizování nepřátel. Akos pochází z mírumilovného národa a pro rodinu by obětoval i vlastní život. Dokáže si Cyra s Akosem navzájem pomoci, nebo přinese jeden druhému zkázu?

Marně přemýšlím, odkud mám začít. Asi trochu obšírněji. Veronica Roth je pro mě jedna z nejlepších autorek - tou zůstává i po přečtení Čar života. Její série Divergence se mnou zametla. Rozbila mi srdce na milion malých kousíčků a do dnešního dne, i když už je to hodně dlouho po čtení této série, nemůžu zapomenout na Tobiase, alias Čtyřku.
Její nová kniha, kterou vám zde představuji, se odehrává opět mimo náš svět, kdy vše je jiné, zvláštní. Už při prvních stránkách jsem chvílemi měla co dělat, abych se zorientovala. Ze startu se na mě vyvalila vlna plná cizích slov, které jsem místy s problémy přečetla, natož abych si je zapamatovala. Když se k tomu přidaly mlčenky a proud, byla jsem v lese.
I když autorka umí báječně popsat všechno, o čem píše, její popisný talent je nesporně skvělý, tak přes to kvantum informací, které byly potřeba si zapamatovat, mi v hlavě dělal guláš.

Když jsem se jakž takž sžila jak s hrdiny, tak prostředím, stále mi svým způsobem, chyběl děj. Jsem u  autorky zvyklá na pořádnou akci, kdy přestávám dýchat a tady k nedostatku kyslíku nedošlo. Tím ale v žádném případě nemyslím, že je to nudné. To určitě ne! Jen je evidentně vidět, že si autorka připravuje půdu pro další díl. Opatrně našlapuje, vše vysvětluje, seznamuje nás se vším, co je dle jejího názoru nutné znát, abychom se na druhý díl s chutí vrhli.

"Tolikrát si představoval, že se s ní znovu setká. Přemýšlel o tom, co by jí řekl, co by udělal, jak by se cítil. Ale teď místo toho všeho cítil spíš vztek."

Velmi jsem se na tuto knihu těšila, dá se říct, že jsem nemohla dospat a proto jsem trochu zklamaná. Tak, že mé hodnocení není pět hvězd, ale jen čtyři. A hlavně z toho důvodu, že na mě tam bylo prostě hodně "cizích" slov, které jsem musela svým způsobem vstřebat. Například i teď, po přečtení nevím, jak napsat, natož vyslovit město, ze kterého pocházel Akos. Jediné, co si vybavím je, že začínalo písmenem T. :-)

Je škoda, že jsem si s příběhem nesedla tak, jak jsem si představovala. Holt, Divergence bude navždy na prvním místě. Každopádně se ale těším na další díl. I když neskáču x metrů vysoko, přesto mě děj začal bavit a jsem zvědavá, kam se bude v pokračování ubírat. Protože věřím, že pořádná akce na sebe nenechá dlouho čekat.
Jak asi cítíte i z této recenze, pořádně nevím, co si o knize myslet. Měla v sobě něco, co mě nutilo číst dál, dokud nebyl konec, ale příběh měl i své chvilky, kdy jsem přemýšlela, co to jako je? a jestli to neodložit. Nakonec jsem ráda, že jsem dočetla, přece jen autorčin styl vyprávění, popisů a hlavně její představivost je pastvou pro oko.

Určitě knihu doporučuji všem fanouškům fantasy žánrům, povinně pro fanoušky Veronicy a velmi se mi líbí, že čtení bude bavit i kluky, i holky. Není to zaměřeno jen na jedno pohlaví, i když z valné části je to vyprávěno právě dívkou, přesto si i kluci přijdou na své. :-)

Děkuji Albatros media a.s. za zaslání recenzního výtisku a pokud knihu ještě nemáte, můžete si ji koupit přímo tady.

Díky za přečtení a určitě mi napište váš názor na knihu! :-)
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat