pondělí 26. února 2018

Slečna M. - Caroline Woods

Autor: Caroline Woodsová
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 279
Rok vydání: 2018

"Anitin pronikavý hlas se odrazil od stěn dvorku. Vlajka s hákovým křížem se jako na souhlas zatřepotala ve větru. Tenké záclony Eislerových se rozvlnily. Zdálo se, že se v Anitě něco zlomilo. Pustila Gretiny paže, pak se podívala na pytel s odpadky a Gretina hubená kolena."

Berlín 1938
Sestry Berni a Greta vyrůstaly společně v berlínském sirotčinci. Pak ale do jejich životů vstoupí válka. Berni si začne vydělávat jako prodavačka cigaret v nočních klubech - svérázných kabaretech, ve kterých jsou porušována veškerá tabu a mnohé je dovoleno. Greta nastoupí na zdravotnickou školu. Když je nacisty donucena pomáhat při zrůdných lékařských experimentech, rozhodne se, že nastal čas rodnou zemi opustit. Nehodlá však odejít sama, bez sestry.
Vše ale dopadne jinak, než plánovaly. Rozhodnutí, která učiní, změní jejich vztahy i životy. Navždy.

Jižní Karolína 1970
Jednoho dne dostane Janeen Moorová do ruky dopis adresovaný její matce. Je to zpověď s naléhavou prosbou o odpuštění, kterou napsala neznámá Němka. Jakou roli sehrála v tomto příběhu její matka? A proč ji tak rozrušila nedávná zpráva o tom, že byl v Americe spatřen bývalý německý důstojník SS?

Slečna M. je příběhem dvou sester, kdy jejich společný život rozdělí druhá světová válka. Poprvé se s Berni a Gretou setkáváme, když žijí v sirotčinci v Berlíně. Život za zdmi ústavu není jednoduchý a proto se starší z nich, Berni, snaží dělat všechno pro to, aby mohly spolu, samy dvě, žít mimo sirotčinec a mít spokojený život. Na jedné cestě, kdy sestry prodávají hostie, potkají Sonju, která později změní zásadně jejich životy. Vezme si Berni, kterou zaučí v prodeji cigaret v kabaretech a nočních podnicích v berlínských ulicích, Greta se naopak stává služebnou v rodině, která velmi sympatizuje s Hitlerem a jelikož je Sonja Židovka, dívky zastávají různé politické názory, kdy je jejich zaměstnavatelé lehce ovlivňují. Mají ovšem i svůj rozum, ale dokáží rozeznat dobro od zla? V roce 1970 Janeen otevře dopis, ve kterém její matce píše dávná kamarádka a omlouvá se. Za co? Co ji matka tají? Jannee odepíše místo matky a čeká na odpověď...

Tuto knihu vydalo nakladatelství Fragment, které je expertem na žánry určené pro mladší čtenáře či rozvášněné čtenářky. Ovšem, sem tam, jednou za čas vydají něco, co vyrazí dech i starším milovníkům knih a zejména těm, kteří vyhledávají vážná témata.
Slečna M. je příběhem, jenž se odehrává za druhé světové války, jsou tam popsána některé zvěrstva, jenž se děla, a hlavně se autorce skvěle povedlo vykreslit povahové vlastnosti postav. Jedná se o poutavý příběh, který vás na začátku chytí a pustí až s poslední stránkou.

V ději objevíte vícero postav, ke kterým si uděláte vztah čtenář - hrdina. Nejde říct, kdo je nejdůležitější, i když Berni a Greta jsou jasně dané, pro mě měla velkou roli v příběhu také Sonja či Klaus nebo Anita. Líbilo se mi, že autorka dokázala na pár stránkách vytvořit celou kupu postav, které byly propracované a žádnou nezanedbala. Dá se říct, že každý, kdo dostal jméno, také něco znamenal. Ale nemusíte mít strach, že byste se při čtení v nich ztráceli. Každá postava má jasně daný úkol a toho se autorka drží.

"Naivně jsem se domnívala, že program pod nacistickým vedením bude stejný. Jenže naši instruktoři se soustředili především na jakási "průkopnická opatření v ústavní léčbě". Během prvních týdnů nám ve škole rozdali texty popisující zbytečně prodlužované utrpení, kterém musí snášet pacienti s fyzickým nebo mentálním postižením. Navíc to je velká finanční zátěž pro národ. Co si tito pacienti zaslouží? Klid, hlásal pamflet. A my jsme se měli naučit, jak jim ho dopřát."

V příběhu se prolíná minulost s přítomností. I když té minulosti je více, protože se autorka soustředí na to, aby vykreslila příběhy sester pěkně od začátku a do přítomnosti se pořádně dostaneme až za polovinou knihy. Ale ovšem i to má svůj důvod. Jelikož jako čtenář, jsem nejdříve musela pochopit co se přesně stalo, abych mohla dále číst o tom, co se děje v Jižní Karolíně v roce 1970. Líbilo se mi, že autorka dokázala i o maličkostech, jako byla třeba výměna surovin mezi služkami, napsat s takovou grácií, že mi to přišlo důležité. Ostatně jako všechno v knize. Nemůžu říct, že by tam bylo něco navíc. Každé slovo, každá věta, má přesný význam, a v celé knize jsem nenašla žádné hluché místo, které by mě jakkoliv nudilo.

Pokud patříte mezi čtenáře, kteří vyhledávají příběhy, jenž se odehrávají za druhé světové války, kde je důležitá nejen doba, ale také charaktery postav, vztahy mezi lidmi, láska, přátelství, i nenávist, tak si Slečnu M. určitě přečtěte. Věřím, že budete tak, jako já, spokojeni. Dostala jsem od knihy mnohem víc než jsem čekala. A musím uznat, že je to i stylem autorky a tím, jak píše. Dokázala mne zaujmout ihned od první stránky a já s napětím četla až do konce.

Nejsou zde detailně popsány koncentrační tábory, nejsou zde detailně popsaná zvěrstva, o kterým víme z jiných knih a příběhů, tady jsou důležité okolnosti, za kterých musely dvě sestry, bez rodičů, bojovat o svůj holý život. Aby jej měly důstojný a šťastný. Aby se samy sobě dokázaly podívat do očí. Aby si samy sebe vážily. Obyčejný příběh dvou dívek, který zasáhla druhá světová válka a neobyčejná síla bojovat za to, co opravdu chtějí.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a pokud si knihu chcete koupit, tak odkaz je zde.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat