středa 14. února 2018

Na lovu - Meagan Spoonerová

Autor: Meagan Spoonerová
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 327

"Budeme ji držet naživu, dokud si pro ni nepřijde lovec. Pak ho zajmeme, aby sloužil našemu záměru."

Když se Kráska vydá na lov Zvířete...
Kráska zná tajemný les lépe než kdokoli jiný. Cítí ho ve své krvi, i když vyrostla mezi šlechtici daleko od lesa, ví, že temný hvozd skrývá tajemství, která dokáže odhalit jen pravý lovec. Poté co její otec přijde o majetek, musí se i se sestrami odstěhovat pryč z města. Uleví se jí, protože v lese se už nemusí dál přetvařovat. Jenže při lovu její otec zmizí a Kráska nemá na vybranou. Vydává se ho hledat a stopuje tajemné Zvíře až do jeho království, do světa z pohádek, který ji může zničit nebo spasit.
Ale kdo přežije tento lov: Kráska, nebo Zvíře?

Meagan Spoonerová se chtěla stát archeoložkou nebo astronautkou. Vystudovala scenáristiku v New Yorku a od té doby žije v Austrálii. Se svou rodinou procestovala Egypt, jižní Afriku, Řecko, Antarktidu nebo také Galapágy a tvrdí, že v každém příběhu, který napíše, se skrývá kousek nějakého jejího výletu. Mimo jiné také hraje na kytaru, velice ráda čte a baví ji počítačové hry.

Na lovu od Meagan Spoonerové je první retelling, o kterém můžu říct, že se mi opravdu líbil, užila jsem si čtení, zasnila se a zamilovala se do samotného příběhu i hrdinů.

Děj se odehrává ve středověké Rusi. Ale není to příliš podstatné, protože se stejně vše důležité odehrává v lese, zasněžených údolích, mechových pláních a jednom opuštěném hradu. Ta Rus osvětluje jména, které jsou dána hlavním hrdinům a tím nejdůležitějším je Jeva.
Jeva neboli Kráska je dívka, která má les v krvi. Dokáže naslouchat zvukům, které nikdo jiný neslyší nebo nevnímá, umí se postarat v nouzi nejen o sebe, ale také o svou rodinu, kterou nade vše miluje. Jednoho dne její otec zmizí v lese, kam se vydal lovit a ona nelení a vydává se jej hledat. Ovšem místo otce najde Zvíře, které ji potřebuje ke svým vlastním účelům. A tak se Kráska ocitá v jeho tlapách a bojuje o svůj život a hlavně o to, kým je a jaká je.

Jeva, její sestry Jasenka, Lena, Zvíře, Solmir i Radak, všichni jsou nadmíru sympatičtí hrdinové, kteří vám v žádném případě nepolezou na nervy. Jsou příjemní, umí vystupovat, chovají se normálně a navíc jim autorka vtiskla ty správné charakterové vlastnosti, aby dohromady tvořily hrdiny, které si oblíbíte.
Díky nim se celý příběh jeví jako krásná pohádka, která je napínavá, zabaví vás a nebude nudit.

"Přišla blíž a uviděla, že je to lesní tůňka, zamrzlý pramen. Z poloviny ji obešla a snažila se pohledem proniknout pod led. Neviděla pod ním nic než černou vodu. Nařídila Laňce, aby zůstala na místě, a nohou opatrně zkusila led. Když na nohu přenesla větší váhu, led jen nepatrně zaskřípal. Chtěla udělat krok, když ji upoutal zlatý záblesk pod ledem. Zarazila se. S bušícím srdcem upírala zrak do černé hlubiny a doufala, že uvidí další záblesk."

Kapitoly jsou poměrně krátké, tudíž čtení odsýpalo, jak už to tak bývá, a navíc před každou kapitolou je jedna stránka věnována samotnému Zvířeti. Protože je příběh vyprávěn Jevou, tak díky těm jednotlivým stránkám máme možnost nahlédnout i do hlavy Zvířete. Co si myslí, nad čím uvažuje. Jsou to jen kousky pocitů Zvířete, ale dodávají ději to správné napětí a já jako čtenář jsem se nemohla dočkat konce, abych věděla, jak tohle dopadne. Musím říct, že mě autorka parádně napínala, zvlášť ve chvíli, kdy se Jeva vracela do svého starého domova, měla jsem pocit, jako by to byl konec, ale on to byl "začátek".

Je to pěkné převyprávění Krásky a Zvířete, kde určitou roli hraje i pták Ohnivák. Byla jsem velmi překvapena za roli, kterou mu autorka v samotném příběhu dala a rozhodně se ji to povedlo. Bylo to velmi poetické. Jedním slovem, paráda! :-)

Doporučím to těm čtenářům, kteří mají chuť si přečíst příběh, kde láska a důvěra mají důležitou roli a kde nezáleží na tom, kolik máte peněz a jak vypadáte, ale na tom, jací jste uvnitř. Nádherný pohádkový příběh, který je převeden do moderní formy, aby bavil každého čtenáře, ať už mladého nebo starého a aby jste u tohoto příběhu strávili příjemné chvíle.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu si můžete objednat přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat