neděle 4. února 2018

Dívka na kusy - Kathleen Glasgow

Autor: Kathleen Glasgow
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 409
Rok vydání: 2018

"Po smrti mého otce se matka proměnila v příšerný uzlíček nervů. Už se nesměla v našem domě pouštět žádná hudba, nesměly jsme se navzájem dotýkat. Stal se z ní chodící a kouřící duch. Když jsem jí zkřížila cestu nebo volali ze školy nebo jsem vzala peníze z peněženky nebo jsem prostě jen žila, ječela na mě. Ječela celé roky. Když ji to unavilo, začala mě mlátit."

Charlotta Davisová je na kousky. Je jí teprve sedmnáct a už ztratila skoro všechny blízké. Ale ví, jak na tuto zprávu zapomenout. Mysl jí otupí skleněné střepy. Nemusí pak myslet na otcea řeku. Nebo na nejlepší kamarádku, ze které je teď chodící zombie. Nebo na svou matku, která o ni nestojí.
Ačkoliv s každou novou jizvou ztvrdne Charlottino srdce o trochu víc, přesto to stále tolik bolí. Bolí to však dost, abyste na to nemysleli, což je někdy jediná cesta, jak najít cestu zpět od kraje propasti.
Velmi dojemný příběh o dívce, již vzal okolní svět skoro vše, na čem jí záleželo, a o naději, která jí pomohla postavit se znovu na nohy.

Kathleen Glasgow je vědecká pracovnice spolupracující s The Writer´s Almanac. Kniha Dívka na kusy je její prvotinou, která se stala mezinárodním bestsellerem. Žije v Tusconu v Arizoně.

Přemýšlím, kde mám začít. Jak psát o něčem, co je opravdu silné téma a přitom se držet faktů, nic nepřikrášlovat, nenechat za sebe psát emoce, ale opravdu přiblížit možným, budoucím čtenářům příběh tak, aby je zaujal už dle této recenze?
Mám tušení, že to bude pro mne nesplnitelný úkol. I když se budu soustředit, tady ze mě budou mluvit emoce, tady odbočím od hlavního tématu, tady se zaseknu u toho, co by... kdyby...

Charlotte je mladá dívka, která by si měla užívat života, chodit s kamarády do kina, na kafe, mejdany a balit kluky. Místo toho je zavřená na psychiatrii, kde se snaží zvednout ze dna a dát svůj život nějakým způsobem do pořádku.
Jakmile je propuštěna, musí začít od začátku. Sama za sebe musí bojovat, najít si práci, snažit se uživit, sehnat si práci, aby měla na jídlo a nájem... V sedmnácti letech? Šílené. A hlavně, musí dělat vše pro to, aby znovu nespadla na dno, ze kterého už by se zvednout nemusela...

Příběh je napsán velmi emotivně a pokud se jako čtenář dokážete vžít do životů hrdinů, tady tato kniha vás semele. Roztrhá vás na kusy. Já se sice vcítila do hlavní hrdinky, fandila ji, stála při ní a doufala spolu s ní, ale na kusy jsem nebyla. Nevím proč, možná proto, že některé příhody, které se udály, byly na můj mozek trochu moc, možná že to "štěstí", které ji následně potkávalo bylo až příliš okaté, trochu přehnané. Přišlo mi, jako by si na ni samou náhodou zasedlo štěstí. I přes letmé neklidné momenty, vévodila tomu všemu šťastná náhoda.

"Mám pocit, že hořím. Sálám dnem i nocí. Musím a chci tu pálivou temnotu ze sebe vyříznout. Když se očistím, umyju a upravím, budu se cítit líp. Vychladnu a zklidním se. Chci pocítit příjemný chlad mechu, který roste hluboko v lesích."

Ale jedno se musí nechat. Hlavní hrdinka mi byla nesmírně sympatická. Autorka ji dokázala vykreslit nejen věrohodně, ale i mile, přitom uměla okolo sebe kopat a bránit se. Nepůsobila jako dívka, která by byla uťápnutá a bojácná, ale spíše jako dospívající žena, která hodlá bojovat až do konce a to se mi na ni líbilo. To, že ji najednou šly karty na ruku, tak si můžu přebrat i tak, že jednou se strana mince obrátit musí.

Dívka na kusy je výjimečná i tím, jak je napsaná. Autorka se soustředila na samotný příběh a neřešila žádné malichernosti kolem, takže vás na stránkách knihy čeká děj, který je svižný, atraktivní a hlavně jedinečný.
Rychlému čtení pomáhá i fakt, že kapitoly jsou krátké, takže ten pocit, že listujete rychle ve vás ještě více podněcuje skutečnost, že tohle se čte samo.

Může se zdát, že je kniha určena pro dospívající dívky, ale opak je pravdou. Já osobně bych toto čtení doporučila každé ženě, ať už mladé nebo starší a to z jednoho prostého důvodu. V jednu chvíli můžete být vy osobně matkou, je jedno jestli dcery nebo syna, popřípadě už jí jste nebo máte v okolí někoho, kdo má to štěstí být rodič a může dojít k případu, který se nevyhnutelně bude blížit do nesprávného cíle. A možná právě proto, že budete mít přečtenou tuto prvotinu autorky Kathleen Glasgow, dokážete za včas rozpoznat nějaké příznaky, nějaké odchylky od normálu a zabránit pádu do propasti.
Možná to ani nemusí být tak horké, ale je fajn čtenářský svět upozornit na to, že ne všechny děti se mají dobře a že ne všechny jsou na tom psychicky oukej.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Omega za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit zde:
knihy Omega
knihy Dobrovský

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat