pondělí 30. listopadu 2015

Šantaram - Gregory David Roberts

Autor: Gregory David Roberts
Rok vydání: 2015
Počet stran: 750
Nakladatelství: Radioservis

"Mistrovské literární dílo...drsné, s tempem thrilleru." - Daily Telegraph
"Senzační čtení." - Publisher Weekly

Tyto dvě hodnocení se nacházejí na přebalu knih. A jsou velmi, velmi blízko pravdě. Možná jsou úplně pravdivé..
Proč píšu knih? Celé toto dílo je rozděleno do tří samostatných knih. Abychom nemuseli držet sedmisetstránkovou knihu, ale pouze dvousetstránkovou a mohli si užívat řádky bez jakékoliv bolesti svalů z držení knihy (například v posteli. :))

Hlavní hrdina převážně autobiografického románu Šantaram přilétá do Bombaje, aniž kdo tuší, že jeho příjezdu předcházel útěk z přísně střežené australské věznice, kde si odpykával devatenáctiletý trest za loupežná přepadení. Loupil, aby ukojil svou závislost na heroinu, kterou si vypracoval po rozpadu rodiny. V Bombaji získává přátele, kteří mu pomohou zorientovat se v tamějším životě, ale další životní zvraty ho opět dostávají do vězení a posléze na cestu mafiána, pašeráka i bojovníka v afgánské válce.

Román Šantaram je silný a napínavý příběh. Ale je to také výpověď o citech, hledání dobra, hodnotě rodiny a lidského života i jeho smyslu. Kniha je také označována jako "novodobý Motýlek" a po vydání okamžitě získala mezinárodní věhlas a uznání.

Filmová práva vlastní John Depp, v roce 2016 je očekávána premiéra filmu!

Gregory David Robert, který v románu popsal své vlastní zážitky, dnes žije v Bombaji, kde založil charitativní organizaci zajišťující lékařskou péči pro nejchudší obyvatele. Tady napsal i volné pokračování své úspěšné knihy s názvem The Mountain Shadow. Kniha, jež právě vyšla v češtině, je kvůli čtenářskému komfortu rozdělena do tří samostatných oddílů, ale speciální obal z ní činí jeden celek se společným hřbetem.

Dámy a pánové,
právě za sebou máte oficiální anotaci, představení knihy a autora z přebalu tohoto knižního skvostu. Ihned po dočtení ve mě byly pocity, které se nedají snad ani vyjmenovat. Přijde mi, že hrdinové, se kterými jsem strávila nějakou dobu, jsou lidé, které by mi bylo ctí poznat a asi si udělám výlet do Bombaje (ovšem to teď říká každý po dočtení - tak počkám, až ten poprask okolo Šantaramu trochu utichne.) hihi :)

Nebudu zde popisovat děj knihy, protože to, jak se Lin dostane z australského vězení do Bombaje, jak se seznámí s Karlou a Vikramem, jak mu Prabhu změní život, jak potkává nové lidi, kteří jsou jeho svět a jak se mění on sám, to jednoduše popsat nejde. Musíte si to prožít společně s ním v knize.

Co vám ale jistojistě můžu otevřeně napsat je, že mám z toho husí kůži. Vůbec jsem neměla představu, co mám od knihy očekávat a když si přečtete, že je řazena mezi autobiografii, memoáry, tak můžete mít takový ten "odstup". Chtěla jsem to zkusit a nelituji toho. Nebudu. Jsem jednoduše řečeno nadšená.
Ta kniha totiž má cit. Má srdce. Má vše, co má příběh mít. Má to, co každá kniha potřebuje, aby zaujala. Ukrývá v sobě přesně ten důvod, proč čtu. Protože v průběhu dokážu brečet (stalo se mi to dvakrát), v průběhu se dokážu naštvat (nesčetněkrát), v průběhu se dokážu smát (průměrně), ale hlavně se v průběhu děje bavím. Užívám si každé další a další písmeno, slovo, větu, vnímám to, co je poselstvím knihy a vím, že mi něco dává, vzala jsem si spoustu krásných a inteligentních myšlenek z knihy, a také jsem se přesvědčila, že stále platí to staré přísloví: Důvěřuj, ale prověřuj.

"Line, chlap si musí najít dobrou ženskou, a když ji najde, musí si získat její lásku. Pak si musí získat její úctu. Pak si musí vážit její důvěry. A pak to takhle musí prostě dělat tak dlouho, dokud jsou naživu. Dokud oba neumřou. O nic jiného nejde. Tohle je to nejdůležitější na celým světe. To dělá chlapa chlapem, jár. Chlap je chlap teprve, když si získá lásku dobrý ženský, získá si její úctu a zachová její důvěru. Dokud tohle nesvedeš, nejseš chlap."

Víte, kniha nebo spíše příběh hlavního hrdiny, není jen procházka růžovou zahradou. To, co je tam popsáno, je místy hrůzostrašné, krvavé a nechutné, a říkám si, že pokud ten člověk tohle všechno opravdu zvládl, tak je to chlap z oceli, ale se srdcem na správném místě - i po tom všem, co udělal. Možná jste teď zachytili zrnko pochybnosti, že tomu příběhu nevěřím. Ale je to jen takto podáno. Věřím tomu, to co je psáno a popsáno, to by nikdo nezvládl vymyslet. Tohle se stoprocentně musí prožít a zažít na vlastní kůži. Některé věci by nevymyslel ani Hitchcock. :))

" Inalilláhé va ina illai hi radžiaon."
" Od Boha pocházíme a k Bohu se vracíme."

Můžete si být jistí, že tato kniha ve vás nechá neskutečný zážitek, který jen tak ze sebe nesetřesete. Protože se tam míjí naprosto všechny druhy pocitů a zážitků, které vás ve vašem životě můžou potkat. Od lásky po smrt, od poznání k nevědomosti. Je to slet všech možných i nemožných doteků na vaši nervovou soustavu a už záleží jen na vás, co to s vámi udělá. Jestli zůstanete uzavření a jen si pomyslíte, že to bylo dobrý no, nebo budete jak já a budete se pomalu roztápět jako nanukový dort na sluníčku. :)

Tuto knihu vám všem vřele doporučuji. Pro mě je to neotřelé, vynikající dílo, které má děj, hlavu a patu, má to spád, má v sobě čtivost a hlavně, myslí na své čtenáře. To vázání a zabalení knihy, to je naprosto bravurní.

Plný počet bodů a doporučuji. Všem, bez rozdílu věku, pohlaví, vzdělání a vůbec všeho. Fakt jo! :)

Díky za poskytnutí recenzního výtisku Anně a Kristiánovi, byla to pro mne čest! :)

A vám všem ostatním děkuji za pozornost, za to, že jste to dočetli až sem a pokud jste se rozhodli, že do této knihy půjdete, tak koupit si ji můžete zde: kniha Šantaram

Vaše Daramegan



Žádné komentáře:

Okomentovat