sobota 31. října 2015

S Blbounem za velkým dobrodružstvím - Renata Petříčková a Michal Vaněček

Autor: Renata Petříčková, Michal Vaněček
Rok vydání: 2015
Ilustrace: Ondřej Zahradníček
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 136
Autor obálky: Kamila Flonerová

Jeníček, Mařenka a jejich svérázný kamarád Blboun Nejapný jsou zpět a s nimi i známé postavy ze světa pohádek. Tentokrát se dozvíme pravdu o tom, jak to bylo se Šípkovou Růženkou, Otesánkem nebo Čertem a Káčou. To pravé velké dobrodružství ale začne v okamžiku, kdy se Jeníček s Mařenkou vydají hledat zázračné bylinky na Blbounův rodný ostrov Mauricius. Chcete vědět, k čemu je budou potřebovat? Tak se pusťte do čtení!

"Mařenka se ozvala: "No prostě si najdeš nějakou pohlednou blbounku, stejně nejapnou jako ty. A vysedíte spolu malé blbečky." "Blbounky!" šťouchl do Mařenky Jeníček."

Seděla jsem u počítače, koukala co se kde šustne a hleďme. Nějaká, pro mne neznámá slečna, prosila zájemce o recenzní výtisk Blbouna, ať se ozvou. A já, jako správný Hujer se ozvala. A nelituju. I když je to již druhý díl, tak na začátku knížky máme krásně popsáno, jak se Jeníček a Mařenka dostanou do říše pohádek a hned zjistíme, že Blboun je jejich kamarád už dřívějška a začínají se odehrávat nové příběhy na jejich cestě za dobrodružstvím.

V příbězích, které jsou rozděleny do příjemných kapitol, aby to čtenáři od 6ti let zvládali, jsou snad všechny známé pohádkové postavičky, které známe i my, dospělí. Jejich podání je vesele a s humorem sepsáno, například myslím to tak, že koblížek má utíkat před vlkem, ovšem když se vlk ztratí, tak koblížek pláče, že jej nebude honit a koblížek nemá před kým utíkat. A když se najdou, koblížek je šťastný jako blecha. :) Což mi osobně se moc líbí.

Další věc, kterou bych ráda vyzdvihla je ta, že kniha je prokládána krásnými ilustracemi, ovšem není jich tam mnoho. Tudíž si děti počtou a nebudou jen a jen koukat na obrázky. Platí pravidlo, že v každém příběhu je jeden velký obrázek a poté vždy na ukončení kapitoly jeden menší. Což oceňuji. Bylo to moc příjemné na pohled, a taky jsem měla pocit, že jsem si početla.


Tato dětská knížka je moc příjemná, nám dospělým to asi moc nedá, ale pro děti je to dle mého to pravé ořechové. Blíží se vánoce, pokud Ježíšek donese vašim dětem tuto knížku a případně i první díl S Blbounem do říše pohádek, tak si můžete být jistí, že vaši školáci to opravdu ocení. Písmenka jsou dostatečně velká, ale přitom už se budou cítit jako velcí čtenáři.
Protože je zde toho textu opravdu dost. A o to si myslím, že jde. Aby měli pocit, že jsou už "dospělí". Tudíž určitě doporučuji ke koupi, já si do budoucna, až toho školáka budu mít, pořídím i první díl. Možná to pořídím už teď a schovám. :)

Děkuji nakladatelství Fragment a přímo autorce Renatě Petříčkové za poskytnutí recenzního výtisku. Velmi si toho vážím.
A pokud si budete chtít knihu koupit a zahrát si na knižíška, tak můžete učinit tento krok zde.

Děkuji za pozornost. :)

Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat