pátek 30. listopadu 2018

Průzkumník oceánu - Sabrina Weissová

Autor: Sabrina Weissová
Ilustrace: Giulia De Amicis
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 72

"A tohle víte?
Mořské sasanky jsou díky svým elegantním chapadlům a množství pestrých barev často označovány za mořské květiny. Sasanky ale nejsou rostliny, jsou to masožraví živočichové, kteří se živí rybami, krevetami a medúzami."

Ponořte se s námi do hlubokých vod oceánu a zjistěte spoustu neuvěřitelných věcí. Přehlednou formou infografiky se seznámíte s největším ekosystémem na Zemi, s oceánem, a pobřežními oblastmi. Jaká zajímavá zvířata a v jakých hloubkách žijí? Co se děje na korálovém útesu? Dozvíte se, jak spolu mořští živočichové komunikují, čím se živí, jak hledají partnera a vychovávají mláďata. Hodně informací vás překvapí!

Sabrina Weissová, původem ze Švýcarska, nyní sídlí v Londýně a pracuje v oblasti ochrany životního prostředí a občas také jako spisovatelka na volné noze. Vždy se zabývala prezentováním komplexních informací poutavým a srozumitelným způsobem.

Giulia De Amicisová v roce 2012 vystudovala školu se zaměřením na komunikační design. pracuje jako visual designérka a ilustrátorka. nejčastěji se podílí na názorném sdělování informací v novinách, časopisech a v oblasti ochrany životního prostředí se zvláštním zaměřením na mořskou ekologii, geografii a lidská práva.



Průzkumník oceánu je kniha, kterou nepřehlédnete pro její velikost. Na sedmdesáti dvou stranách vás autorka spolu s ilustrátorkou provedou mořským světem. Seznámíte se nejen s bájnými živočichy, ale také s tvory, kteří opravdu obývají dna oceánů, dozvíte se informace o rostlinách, o tom, co oceánům škodí a co udělat pro to, abychom pomohli.

Kniha obsahuje několik kapitol. Prvních pár je všeobecně o oceánu, poté už následujíc údaje o různých tvorech, kteří žijí v různých částech země, tedy oceánu.
Dále se potom dozvíte věci třeba o zpěvu a různých zvucích, které pod oceánem jdou slyšet. Určitě si vzpomenete na film "Zachraňte Willyho", jak zpíval a vydával zvuky a právě o tom se něco zajímavého dovíte.








Co mne nejvíce zaujalo, tak byla kapitola s názvem Cesta do hlubin. Hned první věta z této kapitoly mne zarazila, kdy je zde napsáno, že je stále 90% oceánu ještě neprozkoumáno. A pak následovaly další údaje, jako třeba zóna slunečního světla, kam až se světlo dostane pod hladinu a pak taky zóna stmívání, kde už nemůže probíhat fotosyntéza a proto tam většina rostlin nežije, ale někteří živočichové tam žijí. A o těch se dozvíme, jak to zvládají.



"A tohle víte?
Plejtvák obrovský, vážící 180 tun, sní za den 40 milionů kusů krilu, což jsou přibližně 4 tuny."







Průzkumník oceánu je knihou, kde jsou všechny důležité a velmi zajímavé údaje jednoduše popsány. Autorka si dala práci s tím, aby všechny fakta pochopily hlavně děti a aby se dozvěděli nejen něco zajímavého, ale také důležitého. Tím narážím na poslední kapitolu s názvem Jak oceán chránit.



Na konci knihy je Slovníček všech důležitých pojmů. Od slov jako Batyskaf až po Magnetické pole Země. S každým pojmem se setkáme v Průzkumníku a právě pro ujasnění všechny pojmy byly vypsány na konci a krásně vysvětleny.

Pokud máte doma malého čtenáře, který se vyžívá v podmořské říši, kterého zajímá všechno okolo ryb a moří, tak je tato kniha určitě důležitým kouskem, který by měl mít místo v jeho knihovně.



Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Průzkumník oceánu můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat