středa 28. listopadu 2018

Zrychlení - Alan Jacobson

Autor: Alan Jacobson
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 464

"Já jsem lékař pana Mayfielda, doktor Koossey."
"No," opáčila Vailová, "tím pádem máme něco společného. My jsme pana Mayfielda zatýkaly."
Koossey zatáhl bradu. "Tak vy jste ty, co ho postřelily."
"Kéž by," opáčila Vailová. Koosseymu se tahle odpověď nezamlouvala. Velká škoda, doktore. Nevíš, kdo je tvůj pacinet."

Když detektiv Robby Hernandez, přítel profilovačky FBI Karen Vailové, zmizí ve vinařské oblasti Napa Valley, nezbude po něm ani stopa, až na krvavou skvrnu a možnou souvislost s řáděním brutálního sériového vraha v okolí. Zatímco mordparta zápolí s pátráním po Robbym, vrah dráždí Vailovou zabíjením dalších obětí, jejichž mrtvoly zanechává na veřejných místech. Nese tento pachatel odpovědnost i za Robbyho zmizení?
Zběsilý závod s časem zavede Vailovou z Washingtonu do bohatých plážových letovisek v okolí San Diega i do výstředního přepychu Las Vegas, ale odhalí jí i šokující pravdy - pravdy, které Karen Vailovou navždy změní.

Alan Jacobson je autor bestselleru Sedmá oběť, uznávaného kritikou a uvedeného v Library Journal na seznamu nejlepších knih za rok 2008. Léta výzkumné práce u policie, konkrétně u FBI, Alana ovlivnila osobně i profesně a pomohla formovat příběhy, které vypráví, i různorodé postavy jeho románů.
Sedmá oběť i jeden z Alanových chystaných románů, Živý terč, se v současné době připravují ke zfilmování u jednoho z předních hollywoodských producentů.

Zrychlení je třetím dílem v hlavní roli s Karen Vailovou, kterou jsem si hned od začátku oblíbila. Její ironie, ale také správné rozhodování je na ni velmi sympatické a proto se není čemu divit, že jsem si tento díl nemohla nechat ujít. Pokud jste se nedostali k předchozímu dílu, k Drtiči, tak si jej před Zrychlením určitě přečtěte, protože na sebe navazují.
Jinak musím tedy říct, že Zrychlení se drží na stejné úrovni jako předchozí díly, ničím nevyniká a není lepší než předchozí, ale je to stále dobrý, čtivý a napínavý čtení.

Karen Vailová, společně s Dixonnovou, tvoří nebezpečný pár v honění a hledání zločinců. V tomto díle ovšem budou nejen hledat dalšího sériového vraha, ale také Robbyho, přítele Vailové, který zmizel z povrchu zemského. Dixonnová je ta, která pomáhá Karen zůstat nohama na zemi a věřit, že se mu nic nestalo, i když i ona si v posledních dnech zažila pořádnou dávku utrpení. Je s podivem, jak to ty ženské skvěle zvládají. V některých chvílích mi přišlo, že to nejsou jen tak obyčejné ženy, ale superženy. :-)
V tomto díle se navíc více zabýváme fungováním vnitřní politiky policejních sborů a také tím, jakou moc můžou mít "zloduši" nad obyčejnými lidmi. Jak dokáží manipulovat třeba s úplně obyčejnou matkou, která miluje svého syna a udělá všechno pro to, aby jej ochránila. Na světlo se dostává spousta tajemství, temných spolčení lidí, u kterých byste to nečekali a musím uznat, že některé vztahy byly překvapivé. Ovšem nejdůležitějším bodem celého příběhu zůstává záchrana Robbyho a odhalení vraha, který nechává své oběti na veřejných místech...

Autor se držel svého standartu, a to v tom smyslu, že všechny postavy byly stejné jako v předešlých knihách. Karen Vailová zůstává ironickou, duchaplnou a odhodlanou bojovnicí, Dixonnová je přímá, upřímná a nebojácná, ale přitom umí být i velmi citově založená. A třeba Brix je pořád stejně odtažitý, ale místy dává najevo zájem o situaci kolem něj.
Celkově se mi celý příběh líbil, nebyl nervydrásající, ale napínavý ano. Pořád jsem čekala, co Robby, jestli se objeví, nebo ho autor nechá "oddělat".

"Co takhle kdybychom ho probudili jen na tak dlouho, než odpoví na otázky?" A pak ho zase uspali, tentokrát natrvalo. Počkat, neřekla jsem to poslední nahlas? Vailová mžikla pohledem z Dixonové ke Koosseymu. Žádná reakce. Uf."

Zrychlení je detektivní příběh, který vás bude bavit, ale musíte tuto sérii číst od začátku. Vztahy mezi všemi hrdiny se postupně vyvíjejí, objevují se nové postavy, které zamotají dějem a proto je nutné začít prvním dílem, aby vám ve vyprávění nic neuniklo.
Musím uznat, že jsem opravdu zvědavá, jak bude vypadat výsledný film, který se chystá, a i když na filmy nekoukám, tak tady udělám výjimku. Nejvíce jsem samozřejmě zvědavá, jako každá ženská, jak bude vypadat Karen, kdo ji bude hrát a kdo Robbyho. :-)

Jestli v té záplavě různých detektivek a thrillerů hledáte něco, co vás bude bavit, tak si po této sérii rozhodně podívejte. Hlavní postava, profilovačka Karen Vailová je impozantní žena, kterou si zamilují jak ženy, tak muži. Její smysl pro humor a ironii je někdy velmi odzbrojující, dokázala mne rozesmát i ve chvílích, kdy šlo do tuhého.
A nesmím zapomenout na to, že autor dal do příběhu fakta ohledně práce FBI a ostatních policejních kast. Jak v předešlých dílech, tak i v tomto se mi líbily jeho poznatky, díky tomu celý příběh působil přesvědčivě. Práce všech vyšetřovatelů byla uvěřitelná a je z ní cítit nejen důležitost, ale také složitost, kdy musí hledat i sebemenší náznaky, aby se něčemu dopátrali.

Za mě můžu nejen Zrychlení, ale všechny díly doporučit.

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet, kde si knihu Zrychlení můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat