čtvrtek 24. května 2018

Zlověstné vlny - Mark Douglas-Home

Autor: Mark Douglas-Home
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Plus
Počet stran: 302

"Když se přívěs poprvé uprostřed noci rozhoupal, už spala. Karavan se nakláněl z jedné strany na druhou, konstrukce vrzala a ocelové kotvicí lano se odíralo o střechu. Jako by venku zuřila bouře, akorát že za bouřky obvykle vichr naráží jen z jednoho směru a po chvíli poleví. Tohle houpání bylo tak prudké a karavan tak příšerně skřípěl, až si říkala, jestli se náhodou nepřetrhlo ocelové lano, jímž byl karavan jištěný, a vítr ji neunesl pryč, jestli do ní teď nenarážejí příbojové vlny v Atlantiku."

Třetí případ detektiva-oceánografa
Cal McGill přijíždí na skotský ostrov Eilean Dubh vyšetřit pět let staré zmizení chlapce Maxe Wheelera. Najal si ho Maxův zámožný otec, podle nějž jsou do celé záležitosti zapleteni i zdejší obyvatelé. Není proto divu, že Cala uzavřená komunita nepřivítá s otevřenou náručí. Poté co se za podivných okolností zřítí ze svahu karavan Maxovy nejstarší sestry Joss, začíná být jasné, že má na rodinu Wheelerů opravdu někdo spadeno... Ani tentokrát není v případu, který řeší výjimečný detektiv-oceánograf, nouze o napětí, překvapivé momenty a úchvatné popisy skotské krajiny.

Mark Douglas-Home (*1951) je skotský spisovatel a novinář. Než se naplno pustil do psaní detektivek, pracoval ve významných skotských denících jako The Herald nebo The Sunday Times. Svou novinářskou kariéru nicméně zahájil v jihoafrickém Johannesburgu, kde při studiích na univerzitě působil jako editor školního časopisu. Vládě apartheidu byl časopis svými názory trnem v oku, a poté co několik jeho čísel zakázala, byl Mark Douglas-Home ze země deportován. Usadil se ve Skotsku. S manželkou a dvěma dětmi žije v Edinburghu.

První dvě knihy tohoto autora mají čestné místo v mé knihovně. Pan spisovatel si mne totiž získal nejen velmi sympatickou hlavní postavou, ale také tím, jak umí napsat dobrý detektivní příběh. Jakmile totiž začnu číst, téměř do konce nevím, kdo je vrahem. A to má rád každý milovník detektivek, nejen já.

V pořadí třetím díle s názvem Zlověstné vlny se opět setkáváme s Calem McGillem, známým oceánografem a mořským detektivem, na kterého se obrací zoufalí pozůstalí, aby jim pomohl v pátrání po jejich blízkých, které moře z nějakého důvodu nevydalo. Nyní se konkrétně zabývá případem třináctiletého chlapce, Maxe Wheelera, který se ztratil a už se neobjevil na jednom malém, hebridském ostrově, který vlastní jeho otec. Cal se ocitá ve velmi uzavřené komunitě místních lidí, ze kterých před pěti, v době zmizení Maxe, udělali novináři hyeny, jenž chrání sebe sami a nepomáhají v dopadení zločince. Tím se obyvatelé ještě více uzavřeli  před okolním světěm a Cal musí obstát proti hromadě naštvaných, nepřejících lidí. Když se v Calově přítomnosti na ostrově stane vražda, nejeden si myslí, že stojí za tím on. Mořský detektiv se musí poprat nejen s lidmi z ostrova, ale také s mořskými proudy, které jsou zvlášť v této části země zrádné a nevypočitatelné.

V knize se střídají dvě hlavní postavy, které vypráví tento příběh. Jednou je slavný Cal McGill a tou druhou je Bella, majitelka kavárny na ostrově. Cal je stále sympatický chlap, který mě utvrdil v tom, že číst o něm knihy je velmi příjemné. Bella je ženou mnoha tváří, která se snaží chránit své nejbližší za jakékoliv příležitosti, ale ne vždy je to správné východisko. Bella tím, že chce, aby její okolí mělo rádo nejen ji, ale také její činy, je ochotná nejednou překročit zákon, ovšem v určitých mezích. Byla mi krajně nesympatická. Přišlo mi, jako by se snažila dělat víc věcí najednou, ale ani jednu pořádně. Je pravdou, že věděla, za kterou nitku zatáhnout, ale když se nitka pořádně nenapnula, byla v pasti i ona. A kolikrát vypadala, že se psychicky zhroutí. Prostě neměla všechno pod kontrolou tak, jak si myslela.

"Ewan si zapálil cigaretu, už šestou. Kolem se povalovala sbírka zašlápnutých nedopalků. Jen co mu z jedné cigarety zbyl pouze zažloutlý filtr, připálil si další. Hlavně se něčím změstnat, čímkoliv, jinak by svoje myšlenky a emoce nedokázal udržet na uzdě. To proto je rád, když má pořád co dělat. Ať už zrovna krmí ovce, opravuje strýčkův starý traktor nebo vypomáhá v kavárně, vždycky se soustředí na daný úkol. Ale jakmile má prostor myslet i na něco jiného, zbude z něj jenom uzlíček nervů - stejně jako teď."

Můžu říct, že každá kniha, ať už Mořský detektivVešla do moře nebo teď novinka, Zlověstné vlny, je skvělá. Rozhodně pan autor dokáže zaujmout a díky neobvyklému řešení situací, na které je zapotřebí použít znalost mořských proudů jsou příběhy o to více čtivé, protože jde o zajímavost, s jakou jsem se jinde nesetkala.

Co jsem si uvědomila až po dočtení celého příběhu, byl fakt, že tentokrát se vše netočilo jen kolem Cala, ale také Bella zabírá hodně prostoru. Z předchozích dvou knih jsem zvyklá na to, že právě Cal je nejdůležitější figurkou v ději, ovšem tady mu zdatně šlape na paty Bella. I když ten nejdůležitější bod celého příběhu vyhraje Cal, tak jsem měla pocit, jako by autor od něj lehce upouštěl a snažil se věnovat více jiným postavám. Doufám, že je to pouze a jen můj osobní pocit a Cala brzy nenahradí někdo jiný, protože bez něj by to nebylo ono.

V tuto chvíli u nás vyšly tři díly série Mořského detektiva a jestli bude čtvrtý (sice na stránkách je napsáno, že se na něm pracuje, ale dle mého názoru je to hudbou vzdálené budoucnosti), tak rozhodně budu patřit mezi ty čtenáře, kteří po něm sáhnout hned, jakmile to půjde.

Knihy tohoto autora jsou totiž velmi čtivé, samozřejmě napínavé, ale hlavně mají hlavu a patu, spisovatel vás vede přesně po cestičkách tak, abyste si celou zápletku užili (a prožili) a na konci vám dá rovnou ránu na solar. Zvláště tady, u Zlověstných vln, jsem tohle nečekala ani omylem. Měla jsem spoustu jiných tipů, všechny vedle jak ta jedle a ta, která to být měla, by mne nenapadla ani při druhém čtení. :-)

Pokud hledáte kvalitní detektivku, která má velmi zajímavého a sympatického hrdinu, tak série Mořského detektiva je správnou volbou.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat