sobota 19. května 2018

Pán stínů - Cassandra Clare

Autor: Cassandra Clare
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Booklab/Slovart
Počet stran: 581

"Královna kráčela mlčky a bosý Julián zrychlil, aby jí stačil. Pohybovala se sebejistě a bez váhání se proplétala dlouhými chodbami dvora. Byla těžké přestavit si území říše sličného lidu - její povrch se neustále měnil a obrovské plochy tu byly vměstnané do mnohem menších. Jako by někdo vzal filozofickou otázku, kolik andělů se vejde na špičku jehly, a proměnil ji v krajinu."

Životy lovců stínů svazuje povinnost. Čest. Jejich slovo je posvátnou přísahou. A žádná přísaha není posvátnější než pouto parabátai. Bojují  bok po boku a stejně tak i umírají, ale nikdy se do sebe nesmějí zamilovat.
Emma Carstairsová zjistila, že láska, kterou cítí ke svému parabátai Juliánu Blackthornovi, není jen zapovězená, ale mohla by je oba zničit. Ví, že by se od Juliána měla držet dál, jenže jak by mohla, když rodina Blackthornových čelí nepřátelům hned na několika frontách?
Jejich jedinou nadějí je Černý spis mrtvých, mocná kniha, kterou by rád vlastnil každý, ale jen Blackthornovi ji mají šanci získat. Zatímco se Emma, její nejlepší kamarádka Cristina, Julián a Mark Blackthornovi vydávají do říše sličného lidu, kde na každém kroku číhá nebezpečí a slibům nelze věřit, světem otřásá rostoucí napětí mezi lovci stínů a podsvěťany. Kohorta, extremistická skupina nefilim, odhodlaná zavést nové pořádky a pronásledovat podsvěťany a "nevhodné" lovce stínů, je připravena udělat cokoliv, aby Juliána kompromitovala a zmocnila se losangeleského Institutu.
Podsvěťané se začínají obracet ke Spolku zády a na obzoru se rýsuje nová hrozba - Pán stínů, král Prokletého dvora. Vyšle nejlšpí válečníky, aby povraždili všechny členy rodiny Blackthornových a získali pro něj Černý spis. Smyčka se utahuje a zoufalý Julián vymyslí riskantní plán, jehož součástí je i spolupráce s nepřítelem. Ani Julián, ani Emma si však nedokážou představit, jakou cenu budou muset za úspěch zaplatit. 

Cassandra Clare se narodila v roce 1973 americkým rodičům v Íránu a v dětství se s rodinou hodně stěhovala. Než jí bylo deset, žila mimo jiné v Anglii, ve Francii a ve Švýcarsku. Po studiích se na čas usadila v Los Angeles a v New Yorku pracovala jako reportérka pro různé časopisy, včetně bulvárních. Od roku 2006 se naplno věnuje psaní.
Je autorkou mezinárodně úspěšné série Nástroje smrti a trilogie Pekelné nástroje. Jejích knih se celosvětově prodalo více než 20 milionů výtisků a byly přeloženy do 35 jazyků.
Žije v Amherstu ve státe Massachusetts s manželem a třemi kočkami. Její rodné jméno je Judith Rumeltová.

Po přečtení prvního dílu s názvem Paní půlnoci (recenze zde), jsem velmi natěšeně očekávala další díl. Jak všichni mí čtenáři ví, Cassandra Clare patří mezi mé srdcové autory a touto novou sérií jsem si ji zamilovala ještě více.

V tomto díle se členové Institutu rozdělí na dvě poloviny. Ta první, v čele s Juliánem, Emmou, Cristinou a Markem se vydávají do říše sličného lidu, tedy mezi víly, kde mají velmi důležitý a pro ně některé i osobní úkol. V první chvíli to vypadá, že vykonají proč přišli a půjdou si po svých, ovšem v jednu chvíli se objeví osoba, která může některým členům této čtveřice pomoct i v osobním životě a to je pro ně silná návnada, aby ještě chvilku vydrželi mezi vílami.
Druhá polovina Institutu, v čele s Kitem, Tibem a Livy bojují proti všem ostatním, kteří se snaží získat moc nad vším, hlavně nad jejich Institutem, jejich domovem. A když to čtyřka v říši víl zjistí, musí se rozhodnout, co je pro ně důležité. Navíc ti, kteří měli být mrtví a nedělat zlé činy, se navrací v plné síle a temná magie začíná ovládat všechno a všechny.


Líbí se mi, že po přečtení druhého dílu mám pocit, jako by autorka přidávala na intenzitě a Pán stínů mi přišel více propracovaný a mnohem více napínavý. Tím, že jsem musela sledovat dvě linie děje, v každé byly jiné akční, důležité okamžiky, tak jsem měla pocit, že čtu pomalu a musím přidat, jinak se stane něco špatného.
Navíc, to co mi rozpumpovalo srdce ještě o něco více, tak bylo více prostoru pro Jace a Clary. Po těch dvou se mi stýská, často si vzpomenu jaké to bylo číst o nich poprvé a když se v tomto díle objevují a mají i své "problémy", které se probírají v tomto příběhu, mé srdce plesá radostí.

Samozřejmě, všichni noví hrdinové, kteří v této sérii hrají hlavní roli, jsou správní lovci stínů, které si zamilujete. Jsou vychováváni k tomu, aby byli čestní, spravedliví a nebojácní, tudíž v ději vás nemůžou naštvat. A když už, tak vám polezou na nervy buď jen chvilku nebo trochu. Ale nijak markantně. I přesto se zde objevuje sem tam nějaká postava, která je důležitá a zároveň na facku, je to vzácný jev. :-) Ovšem, stává se to...

"Obloha byla šedivá, místy protkaná zlověstnou černí, a visela nízko nad přístavem a mořem jako těžký balvan. Vlny v přístavu se vzdouvaly a zvedaly rybářské lodě do úrovně oken přístavních domků. Menší loďky se na rozbouřené hladině bezmocně zmítaly."

Přiznám se, že tato série, Temné lsti, do mne začíná zarývat drápy a mám pocit, že předčí Nástroje smrti. Přijde mi, jako by autorka s postupem času na sobě ohromně zapracovala a dokáže do knih dát více ze sebe. Všechny pocity a emoce, které v knize jsou, působí opravdově a i když se ji sem tam povede zamotat pořádně děj, nikdy nemáte pocit, že nevíte kdo a kde a jak. Při čtení jste si stále jistí v kramflecích a jen netrpělivě očekáváte, jak tohle všechno dopadne.

V tomto příběhu navíc autorka hodně zabředává do různých romantických, milostných vztahů, ale přesto se pořád drží reálnosti a nic není přehnané. Nepoužívá přehnané klišé, hrdinové se neřídí srdcem, ale rozumem, což nepůsobí naivně a to jsem obdivovala. Někteří spisovatelé se totiž nechají unést a pak dochází k situacím, které jsou neuvěřitelné, přímo bláhové, ale u Cassandry Clare tohle nehrozí. Ona ví a umí.

K tomuto už není co víc napsat. Musíte si to přečíst. Ty pocity v průběhu čtení jsou nepopsatelně nádherné, úžasné a já nevím, co ještě. Miluju to! A věřím, že budete sérii milovat i vy! :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Booklab/Slovart za recenzní výtisk a knihu si můžete objednat přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat