pátek 13. dubna 2018

Přítelkyně - Michelle Frances

Autor: Michelle Frances
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 428

"Miluje svého syna. Na tom jediném záleží. Je jedno, že se chystá udělat něco odporného. Tohle je příležitost. Mizérií několika posledních měsíců probleskl paprsek světla a Laura věděla, že tuhle šanci nesmí propásnout. Několik hodin  nad tím zoufale přemýšlela, ale když se definitivně rozhodla, ochromilo ji zděšení nad tím, co se chystá vyslovit. Ta slova ji roztříští srdce na kusy. Poprvé je měla říct nahlas."

Holka. Kluk. Jeho matka. A lež, kterou by byla nejradši nikdy nevypustila...
Laura má zdánlivě všechno, co si může přát. Úspěšnou kariéru, bohatého manžela a pohledného syna Daniela. Ten se jednoho dne seznámí s Cherry a bezhlavě se do ní zamiluje. Objevila se tahle okouzlující dívka v Danielově životě náhodou? Jaká tajemství skrývá? Aby Laura ochránila svůj vztah se synem, uchýlí se k nestoudné lži, která bude mít pro všechny nedozírné následky.

Michelle Frances promovala v roce 1996 na Filmové škole v Bournemouthu, poté pokračovala magisterským studiem na Americkém Filmovém Institutu v Los Angeles. Studia ukončila v roce 1998. Po návratu do Londýna pracovala jako producentka jak pro veřejný sektor, tak i pro BBC. Její prvotina, psychologický thriller Přítelkyně, je označována za nejúchvatnější příběh tohoto roku a ve světě se okamžitě stala bestsellerem.

Tak tady musím říct, že autorka mi dala opravdu hodně zabrat. Ze začátku byl totiž příběh vlekoucí, o ničem, nic se nedělo a nic ani nenasvědčovalo tomu, že by se to mělo změnit. A zhruba za polovinou knihy to dostalo neskutečný spád, já se nemohla od čtení odtrhnout a nechápala jsem, co se stalo. Jak k tomu došlo, že příběh je perfektní. Dokonce jsem někde v koutku mysli uvažovala, jestli tu druhou polovinu nenapsal někdo jiný. To byl psychothriller jako vyšitý, ale do té doby...

Celou první polovinu se dozvídáme o životě Daniela a jeho rodiny. Vyrůstá v prostředí, kde to rodičům skřípe, ale mají hromadu peněz, Daniel má svěřenecký fond, ale i přesto je šikovný kluk, který studuje medicínu a začíná praxi v nemocnici. Jeho matka je na něm fixovaná, ale ze začátku to vypadá, že zdravě, navíc se jí není co divit po tom, co všechno zažila.
Cherry je dívka, která pochází z chudších poměrů, pracuje proto, aby se mohla odstěhovat z chudinské čtvrti a podle toho taky svou práci miluje - vůbec, bere ji jako nutné zlo, až do té doby, než v ní potká Daniela. Nahodí prut a ryba je na háčku...

Když pominu ten nešťastný a pomalý začátek, který mne nijak neoslovil, tak musím říct, že jsem s knihou spokojená. Protože závěr příběhu všechno dohnal. Místy jsem měla husí kůži a autorka dokázala vypjaté situace opravdu popsat tak, že jsem je viděla před očima a doslova a do písmene jsem se bála. V hlavě mi zněly hlášky jako například "uteč, jde po tobě", "nechoď tam, je to past" a podobně.

"Začalo jim docházet, že to může trvat týdny, nebo dokonce měsíce, a to ji uvrhlo do víru zděšení a utrpení, které by se mohly snadno vymknout kontrole. Musí zůstat pozitivní, připomínala si. To slovo se rychle stalo nadužívaným, ale bylo to jediné, na co se mohla upnout. Život jejího syna se scvrknul na pár klišé. Berte každý den tak, jak přijde. Buďte tam pro něj. Zůstaňte pozitivní."

Musím ale uznat, že i když je první půlka knihy zdlouhavá, přesto je čtivá. V ději se nic důležitého nedělo, ale neměla jsem pocit, že bych knihu chtěla odložit, že bych se do čtení musela nutit. I tak mě to bavilo. Takže můžu říct všem, kteří se chystají číst tuto knihu: "Nenechte se uchlácholit pomalým začátkem, to nejhorší teprve přijde."

Za mě vám tedy knihu doporučuji. Nebojte se toho začátku, o kterém zde píšu. Ono je to možná dobře, že ten začátek je takový jaký je, protože mám jen jedny nervy a kdyby byl celý příběh psán tím způsobem jako je závěr, možná bych nedočetla, protože by mě kleplo. Líbil se mi ten pocit, kdy Laura otevřela dveře a za nimi nestál ten kdo měl - v tu chvíli ve mě hrklo a já se musela třikrát zhluboka nadechnout, než budu číst dál. Nebyl to vyloženě strach, ale spíš malý plíživý děs, co se bude dít a že to nemůžu nijak zastavit - to bylo opravdu dost dobré. :-)

Pokud tedy patříte mezi milovníky thrillerů a psychothrillerů, rozhodně si přijdete na své. Nakonec jsem byla velmi překvapena, jak to celé dopadlo a rozhodně nelituju ani jedné minuty, kterou jsem nad knihou strávila. Navíc je to čtivý, napínavý příběh, který vás nejdříve téměř uspí a pak vám dá takový budíček, že na to budete ještě dlouho vzpomínat. :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu si můžete objednat přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat