neděle 29. dubna 2018

Alenka v říši zombií: Za zrcadlem - Gena Showalter

Autor: Gena Showalter
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 360

"Svět tajemně ztichl. Drsný závan doběla rozžhaveného vzduchu mě zvedl do výšky a mrštil mnou o strom. Dopadla jsem na záda a přišla jsem o zbytek vzduchu, co jsem měla v plicích. Musela jsem potřást hlavou, abych se zbavila náhlé závratě. Vzduch se zaplnil kouřem. Začala jsem se dusit a kašlat a všechno, co jsem předtím viděla, se ztratilo v černobílé mlze."

Alenka Bellová už ztratila rodinu, přátele i domov. Myslela si, že víc už ztratit nemůže. Mýlila se. Po posledním útoku zombií se s ní začíná dít něco podivného. Zrcadla ožívají a ona slýchává šepot mrtvých. Ale co je na tom nejhorší? Někde v jejím nitru se vzmáhá odporná temnota, která ji nabádá ke strašným činům. Nikdy dřív nepotřebovala svého přítele Cola Hollanda tolik jako teď. Jenže on se od ní najednou odtahuje... a od všech ostatních také...

Gena Showalter je autorkou bestsellerů New York Times a USA Today. Její knihy pro mládež hltají čtenáři a čtenářky jedním dechem. Když se musela rozhodnout, jaké zvolí povolání, věděla, že psaní knih je pro ni to pravé. Žije se svou rodinou a několika psy v Oklahomě.

Tento díl mě utvrdil v tom, že autorka opravdu umí upoutat mou pozornost. A navíc si myslím, že tento díl předčil předchozí. Všechno naprosto hraje a souzní, užila jsem si čtení a jsem ráda, že jsem na tuto sérii narazila. Perfektní odreagování se skvělými dialogy, zábavným a napínavým příběhem, kde si autorka nebere servítky s krví a ubližováním... Jsem spokojená na plné čáře! Na pět hvězd. :-)

Taky oceňuji, že i když se v příběhu objevuje láska a to nejen mezi hlavními hrdiny, přesto Gena Showalter nezabředla do romantických, něžných a příliš sladkých vod, ale držela se zkrátka, nechala své hrdiny, aby se chovali jako drsní lidé, což bezesporu být musí, když bojujou se zombíky, že? :-)

V tomto díle má hodně prostoru samotná Alenka, která se stane obětí kousnutí a zničeho nic nefunguje protilátka, která ji je okamžitě podaná. I když je to stále ona, stává se z ní také něco jiného a nikdo neví, co si s tím počít. Ani nejlepší doktor z jejího okruhu, ani ona sama. Jeden klíč by k rozřešení měla, ale ten nepřečte. Takže ji nezbývá než počkat, co se bude dít. Nebo ne?
Do toho se v jejich skupině objeví další bojovníci, kteří přišly z jiného města na pomoc se zabíjením zombií. Veronica a Gavin. A můžu vám tedy říct, že opravdu hodně zamíchají rozdanými kartami a zdá se, že nezůstane kámen na kameni. Nebo ne?
Samozřejmě má v příběhu i svůj prostor Cole Holland, který je stále neskutečně k sežrání. :-) Ale ani on už není tím, kým býval v prvním díle. Více zdrsněl, začal se odtahovat od svých přátel a zdá se, že má nějaký obrovský problém. Nebo ne?

Rozhodně jsem ráda za to, že autorka nechala Alenku takovou, jaká byla v prvním díle. Není to totiž žádná upejpavá holčička, která se bojí každého zvuku či zašustění, ale je to mladá dívka, která bojuje se zlem a dokonce i sama se sebou. Prokáže velikou vnitřní sílu a odvahu, proto mi je více než sympatická a fandila jsem ji, seč mi síly stačily. A i když nejsem na blonďáky, tak ten nový přírůstek, Gavin, má taky něco do sebe! :-)

"Vzpomněla jsem si na malou smutnou holčičku, kterou jsem kdysi bývala. Byla jsem uvězněná v domě a vyhlížela oknem na děti, které si hrály na zahradě. Jednou k nám dokonce přišly sociální pracovnice. Vyptávaly se mých rodičů, vyptávaly se mě na všechno možné. Možná na sociálce uvažovali o tom, že Emmu i mě rodičům odeberou a odvezou nás z domu. V tom případě by nás třeba i rozdělili. anebo ne. Každopádně jsem to nechtěla riskovat a udělala jsem něco, co se příčilo mé povaze. Lhala jsem."

U prvního dílu jsem byla spokojená, ale tentokrát jsem nadšená. Příběh graduje, což určitě všemu pomohlo, dějí se tam fakt nepěkné věci, které vás udrží bdělými čtenáři a nebudete chtít knihu odložit, dokud nezjistíte, jak tohle všechno dopadne.
Oproti jiným knihám jsem si musela opět zvyknout na delší kapitoly, ale nevadilo mi to, protože když jsem začala číst, naprosto jsem se nechala příběhem pohltit.

Pokud máte rádi zombíky a nevadí vám představa černého, hnusného slizu, trochu krve, utrpení a bolesti, tak se do této série pusťte. Neříkám, že je v knize nějaká hluboká myšlenka, která by obrátila vaše vnímání světa naruby, ale je to velmi příjemná četba, která vás přenese do jiného světa, než se právě nacházíte. Navíc umí autorka dát hrdinům do úst ty správná slova, dialogy mezi nimi byly často zábavné, pichlavé a ironické, takže o úsměv jsem nouzi opravdu neměla. Jednoduše jsem se bavila!

A proto, pokud i vy hledáte něco, co není reálné, co vás vezme pryč z tohoto světa, ale chcete se u čtení dobře pobavit a zažít pořádné dobrodružství, tak Gena společně s Alenkou vám tohle zaručí.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu si můžete pořídit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat