pondělí 27. července 2015

Život po smrti - Damien Echols


Autor: Damien Echols
Orig. název: Life after Death
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 384
Překlad: Ondřej Skoupý
Autor obálky: Jakub Karman


NadějeNesmrtelnostA překrásný nesmyslZářící slunce v mé mysliA plány věcí příštích- Damien Echols, Varner Unit


Oficiální anotace z databazeknih.cz
Autentický příběh z cely smrti. V roce 1993 byli tři teenageři odsouzeni za vraždu tří osmiletých chlapců. Damien Echols dostal trest smrti. Jeho dva kamarádi doživotí. Na základě zcela nedostatečných důkazů – vrahem měl být satanista a všichni tři obvinění nosili černé oblečení, poslouchali metal a bydleli nedaleko místa činu. Tři týdny před plánovanou popravou Damiena Echolse byli všichni tři po prozkoumání testů DNA propuštěni. Prokurátor neměl dostatek důkazů, a soud jim proto snížil tresty na dobu, kterou si už odseděli

Můj názor:
Seznámíme s Damienem, kdy je ještě malý kluk a zjišťujeme, v jakých podmínkách musel žít se svou matkou a nevlastním otcem, který nebyl zrovna zářný příklad láskyplného rodiče. Všechno, čím si musel projít jako malý kluk, v podmínkách jakých žil, není nic o co bychom stáli. Chudoba, nedostatek tepla, vody, jídla...
Potom dojde k vraždě tří dětí, a jelikož policie nemá důkazy, které by usvědčili vraha, hodil se jim do krámu Damien s jeho dvěma kamarády, které zatkli a bylo vymalováno... 16let ve vězení, kdy do vězení odcházel v době, kdy jeho přítelkyně čekala JEHO syna...
Jakmile se ocitne ve vezění, všechny vjemy, myšlenky a pocity hází na papír a jakmile jsem začala číst, pořád jsem jen s údivem měla otevřenou pusu, potichu dělala zvuky typu: "tý jo... pffff.. cože... ach jo..." a tak podobně.

"Říkám to, protože Checht má dech jako menší drak a nikdy, nikdy nebyl spatřen v přítomnosti zubního kartáčku. Jednou jsem se pokoušel použít po něm telefon a z toho smradu, co po něm na mluvítku zůstal, se mi udělalo špatně. Několik minut jsem je drhnul mýdlem a vodou, ale ten zápach přetrval. Nakonec jsem ho musel přelít lacinou kolínskou."

Tento příběh se naprosto vymyká normálu, a pokud je někdo schopen zatknout někoho bez důkazů, bez řádného procesu, vše zkorumpovat a nechat vše prolezlé bordelem do morku kostí, tak potěš koště a možná náš svět opravdu stojí za velké kulové. Protože to, co musel Damien prožívat ve vězení, s čím se setkal, lidi kolem něj, přístup okolí, to byla naprostá katastrofa a hnus!
Toto je jedna z těch knih, která mi dala hodně pocitů, kdy jsem dokázala jen němě zírat na stránky a být totálně mimo realitu.
Když Damien popisoval to, co mu pomáhá, aby přežil, všechny ty jogistické cviky apod., tak jsem nevěřila, že mu to dá nějakou sílu, sílu bojovat, ale jak se ukázalo, pokud člověk má něco, pro co se nadchne a co mu pomáhá, tak to může být i náboženství, v jeho případě to bylo nejen duchovno, ale také láska k jisté ženě, tím pádem to bylo dvojnásob více.

Všichni asi víme, že dnešní jurisdikce, soudy, právníci a jim podobní, jsou prolezlí špínou, zkorumpovaní a nevím, co všechno ještě, ale tohle byl masakr. Přečtěte si tuto knihu, prosím. Budete v obraze, co vše se může stát a když už dojde na nejhorší, tak díky Damienovi budete mít pár rad, jak si uvařit ve vězení třeba čaj, protože opravdu tam varnou konvici mít nebudete. :D

Kniha je napsaná jednoduše, dobře se čte, jedna stránka střídá druhou a najednou je konec. Protože stále nemáte tušení, jak to s klukama dopadne, jestli někdo ponese vinu za všechny ty jejich zmařené roky a chcete se dočíst o nápravě, proto knihu odložíte až s poslední stránkou.

Hodnocení: 5*/5*

Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat