úterý 4. srpna 2015

Malinkatý kretén - Zdena Frýbová

Autor: Zdena Frýbová
Rok vydání: 2005/20015
Počet stran: 368
Nakladatelství: Šulc-Švarc


" Ty vole, nebuď kráva a hergot drž!"
Oficiální anotace z databazeknih.cz
Humoristický román, v němž dva skotští teriéři Andrýsek a Ronánek přesvědčují dámu středního věku, že i po rozvodu může být život báječný a vzrušující. Vypravěčka románu Ela hned v úvodu knihy šokuje svého manžela, když jeho návrh na rozvod přijme s bohorovným klidem a okamžitě si začne plánovat život podle svého. Nečekané maléry, průšvihy a katastrofy, které život přináší, se líbí především Ronánkovi, který se díky své imunitě vůči jakékoliv výchově vysloužil přezdívku malinkatý kretén. Jeho reakce na různé rodinné a společenské události jsou tak svérazné, že se často poštěká nejen se svým bráchou Andrýskem, ale i s Elou. Nejpůsobivější nadsázka celého románu tkví v tom, že se Ela umí se svými psy sice dohovořit, to však neznamená, že se s nimi shodne.

Malinkatý kretén

Můj názor:

Elo!! Andrýsku!! Ronánku!! Dííky za bolavé břicho od smíchu! :)


Humor, kam se podíváš. Tato velice vtipná kniha mne mile překvapila. Neočekávala jsem zábavu téměř na každé stránce a ono se to stalo! A navíc, Ela, která rozumí řeči psů a rozmlouvá s nima? Šišlající Ronánek? Totálně k sežrání! Intelektuálně na výši Andrýsek? Chvílemi na pohlavek, ale v dobrém slova smyslu.




Autorka nám v knize představí skvělou rodinu v čele s Elou a jejími báječnými přáteli. Její dcera Kikina je stejně rázná jako matka, její manžel Oldřich? Vlastně, technicky vzato hned bývalý manžel, je totálně sladký chlap svou nevědomostí k tomu, jak s ním Ela manipuluje a on to vůbec nepobírá. Všechny její nápady bere za své, nedochází mu, že je mu to Elou vsugerováno, že nejsou nápady z jeho hlavy - no, úžasná postava! :) Jo, a počkejte si na Oskara! To se taky budete divit! :)

To, co byla na této knize ale nejlepší, to je samotná hlavní hrdinka Ela. Její chování a vystupování, její postoje k různým životním událostem... Zvládala vše s bravurním nadhledem a tak to má být. Je to skvěle napsané. Reálné, přitom dost bláznivé, ale ne nesmyslné! Jelikož Ela se s ničím a nikým nemazlila, krom svých úžasných psů, tak působila velmi nedostupně, ale přitom lidsky a žensky. Takovou ženou býti, tak žádné problémy nemíti. :)

Kniha nemá nic, co bych ji vytkla a doporučila bych ji každému k přečtení. Aspoň tedy těm, kteří ji ještě nečetli. Sedím Vám takhle na Lysohorském čtyřlístku (u nás v Beskydech) a přijde kámoška a říká, jééé, ty čteš kreténa? Toho jsem kdysi taky četla. Dobré to je. :))
Abych se vrátila ke knize, je milá, vtipná, aktuální, bezprostřední, je to skvělá, ba přímo báječná oddechovka, která ve vašem letním seznamu knih k přečtení určitě nesmí chybět!

Doporučuji a dávám 5*/5*

A v neposlední řadě děkuji nakladatelství Šulc-Švarc za poskytnutí recenzního výtisku a pokud chcete, dámy a pánové, koupit tuto knihu můžete přímo tady

Daramegan

Výsledek obrázku pro šulc-švarc

Žádné komentáře:

Okomentovat