pondělí 6. července 2015

Zločin v Yorku - Sam Thomas

Autor: Sam Thomas
Orig. název: The Midwife´s Tale
Počet stran: 304
Rok vydání: 2015
Překlad: Martina Buchlová
Nakladatelství: MOBA

" Tato kniha má svůj původ v náhodném objevu poslední vůle napsané v roce 1683..."

Kráčíte jako uznávaná porodní bába ulicemi Yorku, někdy v 16.století, jste brána za šlechtičnu, jelikož Vaše funkce je vysoce ceněná. Máte po svém boku služku, které důvěřuje a Willa, sympatického mladíka, syna obchodníka a starosty Yorku a díky těmto dvěma osobám máte vše, co potřebujete nejen k životu v Yorku, který je v obležení povstalců, ale i k vyšetření vraždy, kdy z jedné se stávají dvě, ba i tři a víte, že musíte to rozluštit vy... Jinak se spravedlnosti nedovoláte.

Oficiální anotace: Porodní bába Bridget Hodsonová je mladá, nezávislá, schopná a všemi vážená. Když je její přítelkyně Esther Cooperová za vraždu manžela odsouzena k smrti upálením, Bridget se rozhodne udělat všechno pro to, aby očistila její jméno a zachránila jí život. Co na tom, že se píše rok 1644, Anglií zmítá občanská válka a York je pod palbou parlamentních vojsk. Bridget spojí síly se služkou Marthou Hawkinsovou a jejich společné pátrání po brutálním vrahovi je zavede do nejchudších yorkských uliček i mezi místní smetánku, kde zjistí, že Estheřin zavražděný manžel zdaleka nebyl tím dokonalým zapáleným puritánem, za něhož ho jeho okolí považovalo.
zdroj: databazeknih.cz

Můj názor:
Tato kniha má své kouzlo, když otevřete, přiková vás k židli a nepustí, dokud nepřečtete do poslední stránky. Styl, jakým to je psané, je hravý, tím pádem se nenudíte a i když zde nejsou žádné vtipné pasáže - možná až na zabití prasete, tak je to svižná kniha. Odehrála se vražda a porodní bába, jenž má přístup ke všem ženám ve městě a tím i ke klepům, si otvírá detektivní kancelář - a to doslova! :)

I když se při čtení ocitáme v 16.století, nasvědčují tomu pouze chování a způsoby té doby, jinak řeč je úplně normální, jako naše. Nemusíte se, jako já bát, že by se autor či překladatel snažil nás uvrhnout do města Yorku komplet. :)

Bridget, porodní bába známá po celém městě, je naprosto nekonvenční a svérázná ženská, která dělá vše dobré pro lidi, ve svém okolí. A ty, co má nejraději, chrání jak jen může. Hotová Matka Tereza. :) To teď možná zveličuju, ale pro mě je to naprosto sympatická hlavní postava a díky ní jsem si výlet do jejich města, do 16.století užila.

Určitě doporučuji si knihu přečíst, litovat nebudete, budete za hvězdy, že čtete historické krimi a nikdo nemusí vědět, že až tak historické není.
A co ještě musím zmínit, miluju mapy, obrázky, abychom si dokázala dané místo, které je v knize, představit.
A... jupíííí... Hned na první stránce se seznámíme s mapou Yorku, což je okouzlující a dodává to knize ten správný nádech historie.
Ano, líbila se mi, ano, dávám pět hvězdiček, protože je ráda dávám knihám, které se mne nějakým způsobem dotknou a nejsem ten typ, který by si hvězdy nechával v záloze. Když se mi kniha líbí, nemám k ní výhrady, tak má plný počet - jako tato. :)

Díky za pozornost a také...


Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku a pokud si chcete knihu koupit, tak zde můžete a v akci :)


Daramegan


Žádné komentáře:

Okomentovat