pondělí 17. září 2018

Farmářova žena - Barbara Hannay

Autor: Barbara Hannay
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 424

"Ale i když byly nemocnice přeplněné a zranění vojáci trpěli, byla služba v Townsvillu úplným rájem oproti tomu, čemu musela Stella čelit v Singapuru nebo na palubě lodi Empire Star. Její minulé zkušenosti jí však dodávaly sebedůvěru a odvahu. Nejenže měla v ošetřování velkou praxi, ale dovedla navázat kontakt s různými lidmi, dokázala s nimi komunikovat. Uvědomila si, že je teď mnohem dospělejší a vyzrálejší než ta dívka, která poprvé vystoupila na pobřeží v Singapuru. Že se dostala do stavu, kdy je schopná zvládnout téměř vše, co jí válka přinese."

Tři generace Australanek žijících ve vnitrozemí.
Tři různé příběhy, tři různé životy.
Pro Stellu v roce 1946 byl život v australské pustině smířením a kompromisem po hrůzách skončené války.
Pro Jackii v sedmdesátých letech znamenala farma pohádkový život, neboť si připadala jako Popelka, která tu našla svého prince.
A pro Alici, která se na daleký venkov dostane až v roce 2015, je to příslib nové, zářivější budoucnosti.
Stelle se od konce druhé světové války dařilo skrývat tajemství, které nikdy nemělo vyjít najevo. Jenže teď po letech hrozí, že pravda vypluje na povrch a rozdělí celou Drummondovu rodinu žijící na farmě Ruthven Downs.
V předvečer narozeninového večírku, na němž se sejde nejen rodina, ale i všichni blízcí přátelé, se střetává minulost se současností a odhalení šokující pravdy rozpoutává netušené vášně...

Barbara Hannay je bývalá učitelka angličtiny. Sice vyrůstala ve městě, ale už od dětství toužila žít na venkově. Většina z více než čtyřiceti románů, které napsala, se odehrává v australském vnitrozemí. Její knihy jsou překládány do několika jazyků a těší čtenáře po celém světě. V roce 2007 vyhrála prestižní cenu Romance writers of America RITA a dvakrát získala autralskou cenu Romantická kniha roku.
V současné době si splnila svůj sen a žije s manželem na severu Queenslandu na farmě plné slepic a čuníků, obklopená divokou a neupravenou, ale zato velmi úrodnou zahradou.
Jejím krédem je: Následujte svůj sen, protože vytrvalost se vždy vyplatí!

Romantické knihy mám ráda. Ale není to jak s thrillery, které můžu číst pořád a všude. Na tyhle romanťárny musím mít náladu, anotace mne musí upoutat, obálka taky hraje důležitou roli. Těch faktorů je více a Farmářova žena mi padla do noty naprosto senzačně. Dostala jsem od knihy vše, co jsem si přála. Jsem naprosto spokojená a hned jsem ji začala kamarádkám s radostí doporučovat. :-)

V příběhu vystupují tři ženy. Kdybych je měla seřadit věkově, tak nejstarší je Stella, druhou je Jackie a třetí Alice. První dvě jmenované jsou tchyně a snacha. Alice je nová obyvatelka jejich australského městečka.
Právě Alice začne renovovat starožitné zrcadlo, které ji donese Jackie. Jakmile se do toho pustí, najde tam obálku, kterou do něj schovala Stella. Alice ji zaveze Jackie a ani netuší, co spustí za lavinu a katastrofa se díky tomu nezadržitelně blíží.
I když každá z těchto tří žen má svůj život, jejich životy se protnou v jednu chvíli a tím změní celé dění v Drummondově rodině na farmě Ruthven Downs.

Moc se mi to líbilo! Fakt! Charaktery, které autorka vtiskla svým postavám byly naprosto perfektně zpracované, navíc výlety do minulosti, kdy zuřila druhá světová válka, dávaly příběhu jistou dávku napětí a bezmoci. Když se díky příběhu Stelly dostanete do Singapuru, kde pracuje jako zdravotní sestra, vůbec netušíte, co všechno zažijete. Je to jako jízda na horské dráze. Chvíli jste s ní v oblacích, pár minut na to se propadáte ještě hlouběji, než byste chtěli.
Alice, která si prožila hrozné trauma v dětství, se snaží postavit na vlastní nohy a i když ji démoni straší ze všech stran, snaží se s tím bojovat a dělá ji to silnou ženou. Jackie je přesně ta správná matka pluku, která se vždy snaží chovat předpisově, stará se o domácnost, je stoprocentní oporou svému muži a hlavně má cit pro to, aby vytušila přicházející trable a dokáže se na ně připravit s grácií starší dámy. Bez zbytečných hysterických řečí.

Farmářova žena je román, kde se odvíjí životy tří generací žen, kdy každá má to své, ale přitom dohromady tvoří naprosto skvělý celek, který vám podá příběh, jenž je okouzlující, oddechový, bez přehnané romantiky a naprosto perfektně napsaný. Dýchne na vás atmosféra australských končin, kdy se vám slunce opírá do zad, hřeje vás na kůži a vy si nepřejete nic jiného, než si s některou z těch žen sednou na verandu a dát si dobře vychlazenou dvojku bílého.

"Srdce plné naděje."

Farmářova žena je příběh, který se bude líbit každé ženě. Není to žádné přeslazené čtení, ale velmi milý, citlivý a skvěle napsaný román. Splňuje všechno, co od odpočinkové literatury očekáváte, navíc dějová linka od Stelly je velmi příjemným zpestřením všeho, co se na farmě u Jackie odehrává. Čím dál se v příběhu dostanete, tím více všechno do sebe zapadá. A ani konec není žádným způsobem přemrštěný. Je to uzavřené velmi citlivě, s myšlením právě na Stellu a její pozici v celém příběhu.

Jednoduše řečeno, jsem naprosto okouzlena touto knihou a doporučím ji kterékoliv ženě v jakémkoliv věku. Já osobně jsem měla přečteno za necelé dva dny, četlo se to samo. Tím, že jsem chtěla vědět, jak vše dopadne a to nejen se Stellou, ale také se Sethem nebo Flos, tak jsem se nemohla odtrhnout. Jasně, třeba za rok si nevzpomenu, co se v této knize dělo, ale budu vědět, že se mi opravdu líbila a věřím, že si ji s chutí znovu přečtu a připomenu si životní osudy lidí, které jsem si oblíbila.

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet, kde si knihu Farmářova žena můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat