úterý 24. října 2017

Adam a kouzelná skluzavka - Mária Lazárová

Autor: Mária Lazárová
Nakladatelství: Brio/Slovart
Počet stran: 88
Rok vydání: 2017
Ilustrace: Ľuboslav Paľo

"Víš, že po buši bys neměl chodit sám?!"
"Po buši? Co je to buše?" zeptal se Adam vesele. Bylo to takové směšné slovo. Buše. 
"Ne buše, ale buš," poučil ho klokan."

Adámek je pětiletý chlapec s bohatou fantazií. Jednoho dne se mu přihodí zvláštní věc - vedle ucha mu zaštěbetá ptáček. Řeknete si, co je zvláštního na štěbetajícím ptáčkovi, na každé zahradě jich je přece spousta. Ale tenhle Adamův je opravdu neobyčejný. Jmenuje se Štěbetáček, mluví lidskou řečí a je...neviditelný. Z chlapce a ptáčka se okamžitě stanou nerozluční kamarádi. Štěbetáček zná nejen zajímavé příběhy o zvířátkách, ale i tajemství Adamovy skluzavky stojící na zahradě uprostřed pískoviště. Ta skluzavka je totiž kouzelná! Dokáže Adama přenést, kamkoli si přeje. Stačí použít správné zaklínadlo - a je to! Před Adamem a ptáčkem se okamžitě otevře pohádkový svět plný vzdálených zemí, divokých zvířat a napínavých dobrodružství.

Mária Lazárová se narodila v Bratislavě, kde ukončila i vysokoškolské studium na Přírodovědecké fakultě UK. Už v průběhu studia psala příběhy a povídky, které publikovala v časopisech Ženský magazín, Slovenka a Markíza. Několik let pracovala ve Slovenské televizi jako odborný redaktor. Momentálně redakčně zastřešuje několik internetových portálů a přitom se věnuje psaní knih. Její tvorba je velmi rozmanitá. Na svém kontě má mnoho příběhů, povídek, úvah, popularizačních článků, ale také básní, které uveřejňuje na internetovém portále www.blog.sme.sk. Ve svých knihách se věnuje nejen lásce, ale také její odvrácené straně - nevěře a rozvodu. Netají se svou obrovskou láskou k dětem, možná i proto se také věnuje psaní pohádek a v záhlaví svého blogu má krédo: "Som vždy na strane detí."

Ľuboslav Paľo se narodil 14.2.1968 ve Vranove nad Topľou. Vystudoval Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě, oddělení grafiky a knižní ilustrace u prof. Dušana Kállaya. Pracuje jako pedagog na VŠVU v Bratislavě na oddělení grafiky a knižní ilustrace.
Je držitelem Zlatého jablka na Bienále ilustrací Bratislava z roku 2005.Ilustrátor je činný i pedagogicky, vede workshopy pro ilustrátory, je členem mezinárodních porot a účastníkem zahraničních výstav.


Adámek je klučina, který je smutný, protože jeho maminka na něj nemá dostatek času. Narodili se mu sourozenci, dvojčata a rostou podle jeho názoru pomalu. Hodně pomalu. Když se objeví ptáček Štěbetáček, Adámek se samou radostí rozzáří a díky němu jej čeká hromada dobrodružství. Půjdou navštívit červeného klokana, dostanou se k pyramidám a taky k jednomu tajuplnému, prázdnému domu.

Tato pohádková kniha, kterou napsala Mária Lazárová je opravdu kouzelná. Nejen, že ilustrace jsou skvělé, neotřelé a velmi líbivé, samotné příběhy jsou naprosto perfektní.
Každý příběh se odehrává na cca třech až čtyřech stránkách, takže vše ubíhá rychle a svižně. Dobrodružství, které si autorka pro Adámka připravila jsou neotřelé, vtipné, ale zároveň taky poučné. Ale všechno je napsáno přirozeně, nenásilnou formou a každé poučení je do příběhu hezky zakomponováno.


Font písma není nikterak velký, ale díky obrázkům, které doplňují skoro každou stránku není text moc nahuštěný, takže začínající čtenáři příběhy pomalu a třeba s nějakou pomocí zvládnou docela v pohodě. Dle mého názoru je vhodná i k předčítání, protože každý příběh je tak akorát dlouhý, aby dítě odcházelo do říše snů s pořádně napínavým čtením a mohlo si nechat zdát třeba o divokých zvířatech.

Opravdu obdivuji fantazii autorky, která dokázala z jedné obyčejné skluzavky udělat neobyčejnou, kouzelnou věc. A navíc s takovými výlety, jako byla buš, Egypt či Aljaška s Nanookem. :-))
Děti můžou díky cestování se Štěbetáčkem a Adámkem dostat se na místa, která jsou velmi vzdálená. Jen nevím, co rodiče řeknou svým dětem, když budou chtít na Aljašku, tak jako Adámek. :-)

Rozhodně Adama a kouzelnou skluzavku doporučuji pro vaše děti. Je to příjemně, s obdivuhodnou lehkostí, napsaná knížka, které nechybí to správné dobrodružství, jenž dovede nejmenší až skoro na kraj světa.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Brio/Slovart za zaslání recenzního výtisku a pokud chcete knihu zakoupit, můžete tak přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat