pondělí 30. března 2015

Případy inspektora Rádla - Marek Skřipský


Autor: Marek Skřipský
Rok vydání: 2015
Počet stran: 368
nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)

Wow, retro krimi.. Když se mi tato kniha dostala do ruky, vůbec jsem nevěděla, co od ní čekat. Při prvních stránkách mi hned bylo jasné, že tato kniha mě bude bavit. Je to napsané velmi čtivou formou a hlavně oceňuji, že je kniha rozdělená do několika kapitol.

V první kapitole se poprvé setkáváme s Janem Rádlem, mladým policejním vyšetřovatel, seznámíme se jak s ním, tak s jeho rodinou a blízkými, zjistíme, kde sloužil za války, co všechno podnikl a co více, řešíme první případ. Kniha se ponejvíce odehrává v Praze a částečně v Ostravě, v letech 1920-1926.
V prvním případě Honzy Rádla se setkáváme s jistým Kalinou, který pašuje zbraně, je členem komunistů a řešíme, zda je to politický záměr, puč či je to jen nějaký zlodějíček. Člověk by si myslel, že se do toho zamotáme, navíc, když se mnoho lidí podívá na anotaci nebo obálku, budou mít obavy, pokud se nevyznají v historii, pochopí to vůbec? Ano! Pochopí! Protože tato kniha není o faktech, je to příběh, který nastíní tu dobu, ale příběhy se samy od sebe odvíjejí tak, aby to pochopil i méně zdatný historik. Nenásilnou formou se dokonce "učíme" :)

V druhém případě - v druhé kapitole - už řeší Jan Rádl, co by zpravodajský policajt na ředitelství v Praze větší případ - kokain.
Zápletka je vynikající a po prvním rozjezdu, do této kapitoly, tohoto příběhu vletíte střemhlav. Autor si s tím tak pohrál, že nevěřím vlastním očím. Je to dokonalé! A moc mě to baví! Tedy vlastně bavilo :)

Třetí příběh, jak je psáno na začátku kapitoly, je věnován památce Aloise Rašína. Když Jan Rádl přijde do své kanceláře, zjistí, že dostali na stůl případ postřelení Rašína a v tu chvíli ví, že s jeho kolegou Brázdou mají velký případ. Že to už nebude jen o malých drogových dealerech nebo pašerácích, že v tuto chvíli jde do tuhého.
Čtvrtý případ je brutální vražda faráře, kdy Jan Rádl řeší případ, který se jej dotýká i v osobním životě.
Pátý a šestý případ jsou případy nově vznikajících stran, fašistů, rudých komunistů a jim podobných.

Pro mě byl snad čtvrtý případ nejvíce napínavý a poslední byl nejvíce historický. Jsem moc ráda, že jsem si tuto knihu mohla přečíst a navíc můžu říct, že je v knížce zaznamenán i vztah osobní, Honzy a Jany, takže s odvahou říkám, že v této knížce si přijde opravdu každý na své! :)

I když jsem trošičku popsala případy, o čem jsou, celá kniha, všechny případy jsou propojené, takže určitě nestačí přečíst si třeba čtvrtý a skončit :D

Jsem z knihy tak nadšená, že ihned po dočtení jsem ji vrazila do ruky příteli, pod pohrůžkou smrti si ji musí přečíst :) A jak už jsem psala, před autorem smekám! :)




Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk a knihu si můžete zakoupit za skvělou cenu (momentálně v akci) ZDE !

Pěknou neděli všem :)

Vaše DaraMegan

Žádné komentáře:

Okomentovat