čtvrtek 25. října 2018

České dějiny - 100 památných míst - Jan Kvirenc

Autor: Jan Kvirenc
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2018
Počet stran: 455

"Loket získal název podle své polohy v zákrutech řeky Ohře, jméno se dostalo též do znaku města ("mluvící erb" s ohnutou paží). Pevný hrad na dohled hranic byl královnou Eliškou vyhledáván často, cítila se tu bezpečně, utíkala sem v době politických krizí. Občas tu pobývala se svým královským manželem, vedla se tu důležitá diplomatická jednání, někdy sem nechala převézt i svoje děti včetně nedávno narozeného prvorozeného syna a příštího krále Václava. Netušila ovšem, že právě na Lokti se rozloučí s ani ne tříletým princem navždy. Za zdmi hradní pevnosti, kde odpočívala po svém čtvrtém porodu v listopadu 1318, totiž neunikla intrikám, které proti ní obrátily zlobu jejího muže, krále Jana Lucemburského."

Moderní dějiny našeho národa jsou nemyslitelné bez návaznosti na dávnější období - a právě těmi se zaobírá náš historický průvodce. Představujeme celou stovku "míst paměti", spjatých s velkými dějinami zemí Koruny české. Zavedeme vás do knížecích, královských a šlechtických komnat, ale též do vesnic a měst, do bitevní vřavy, soudních síní, pracoven učenců a konstruktérů. Nahlédneme za kulisy vysoké politiky, diplomacie i zločinu, poodhrneme roušku vzniku uměleckých děl.
Do naší historické paměti také patří mytické a bájeslovné děje; na scénu vstoupí i slavní zahraniční návštěvníci. Všech sto příběhů navíc vykreslíme pomocí autentických dobových textů - stanete se přímými účastníky historického bádání. Nechybí nic podstatného z uzlových bodů starší i novější minulosti našich zemí. Na počátku putování stojí hora Říp, praotec Čech a první Slované. A v závěru se proslulá tradice blanických rytířů propojí s demokratickým odkazem první Československé republiky. Číst můžete výběrově, encyklopedicky i souvisle, doma i na cestách. Vždyť všude a vždy platí, že "kamkoli vstoupíme, jdeme stopou dějin".

Mgr. Jan Kvirenc vystudoval Filozofickou fakultu UK, obor český jazyk - dějepis a pracuje jako gymnaziální profesor dějepisu. Zabývá se metodikou výuky dějepisu a popularizaci historie; organizátor i lektor dějepisného vzdělávání a recenzent dějepisných publikací. Dlouholetý člen výboru Asociace učitelů dějepisu ČR.
Autorsky, editorsky či lektorsky se podílel na řadě dějepisných učebnic, atlasů a sborníků; pravidelně přispívá do časopisu literatury faktu Přísně tajné. Velký ohlas vzbudil jeho dvoudílný projekt "Historie v dokumentech", a to České dějiny do roku 1914 a Evropa do roku 1914 (2006-2007).
Od roku 2017 spolupracuje s nakladatelstvím Grada, pro které kromě dárkové reprezentativní publikace České dějiny - 100 památných míst připravil i knížku pro děti o českých panovnících.
Za dlouholetou spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského byl v roce 2012 vyznamenán Medailí J. A. Komenského. V roce 2018 obdržel prestižní ocenění Učené společnosti ČR a Nadačního fondu Neuron pro pedagogy.

Za všech stran na nás z médií útočí různé pořady, články a hlášení o tom, že tento rok je něčím výjimečný. Konkrétně oslavou stého výročí od založení Československé republiky. A jelikož ani já nechci být pozadu, mám pro vás recenzi na knihu, která jde ruku v ruce s oslavou, protože při listování v ní poznáte nejen zajímavá místa, ale také historii naší krásné země.


Kniha České dějiny-100 památných míst je opravdu majestátní kousek, který můžu pyšně vlastnit v knihovně. 100 let od vzniku Československé republiky, 100 památných míst a musím říct, že není hezčí kniha, která by mohla na toto výročí vyjít. Už na první pohled působí velmi vkusně a luxusním dojmem, a při otevření si řeknete, že nakladatelství nešetřilo ani tady. Papír je tvrdší a křídový, celý obsah je bohatě doplněn ilustracemi a najdete zde zmínku snad o všech důležitých místech, které se u nás nachází.


Ve chvíli, kdy jsem knihu poprvé držela v ruce, otevřela jsem si rejstřík a hledala informace o městě, ve kterém momentálně žiju. A přesto, že jsem nic nenašla, i tak mě to bavilo a nalezla jsem jiné zajímavosti. :-)  Musela jsem se smát, když přijela má sestra, vzala tuto publikaci do ruky a hned hledala své město. :-) A ta už byla úspěšnější! :-) Myslím si, že tato kniha je skvělá jak na prohlížení a hledání různých faktů o budovách, památnících, hradech, tak i na důkladné čtení všech stránek. Můžu vám zaručit, že se dozvíte opravdu spoustu zajímavých faktů, jak o místech, které vám jsou známé, tak o místech, o kterých jste doposud neměli ani tušení. A navíc ve vás tato publikace probudí touhu cestovat po celé naší zemi a hledat krásy, které jsou na stránkách.

Na knize jsem si oblíbila styl, jakým je napsána. Není to jen strohý popis, kde se co nachází, ale autor si dal tu práci a námahu s tím, aby nám místo či objekt nejen přiblížil, ale aby do každého článku dal pořádnou dávku její minulosti, historie, která vás bude bavit a mnohému se přiučíte. Navíc některé články na mě dýchly jakýmsi tajemstvím, záhadou, některé působily až mysteriozním dojmem. U některých jsem si dokonce ani neuměla představit, co vše se zde odehrálo a po všem zjištění jsem měla lehkou husí kůži, že se to fakticky stalo.

Nebudu lhát, nemám zdaleka přečteno vše, co se v knize České dějiny - 100 památných míst nachází, ale mám za to, že tohle není nic na jeden večer. Je to nádherná publikace, která je určená k tomu, abyste se k ní neustále vraceli. Ve chvíli, kdy vás něco napadne, abyste ji vzali do rukou a listovali. Možná se najdou takoví, kteří ji ihned přečtou od začátku do konce, ale mou volbou bylo, abych si v rejstříku našla co mě nejvíce zajímá, objevila, co vše se zde skrývá a poté se pomalu posouvala dále.

Velkým zpestřením pro mne bylo ty části, které byly psány starým jazykem. Dám vám příklad, protože to neumím přesně pojmenovat. :-)
" 25. junii, v noci na pátek, Julius, ten pankhart, levobočník a tyran na Krumlově, vězněm jsa na zámku pod Pelikánovými pokoji, byv na záchodě dlouho, padna, duši pustil. Rarášek ho udávil! A strážní nežli se klíčů u hejtmana dovolali, že byl bez sebe. Okolo krku, praví, že byl zčernalý a pustila se mu z nosu krev."
A hned jsem zabila dvě mouchy jednou ranou - nejen, že jsem vám ukázala, jak jsou některé části psány, ale také na vás dýchá to tajemno, viďte? Tohle se stalo roku 1609 v Českém Krumlově. Možná jste o tom nevěděli. A takových příběhů je zde mnohem více.

S velkou radostí a potěšením můžu tuto knihu doporučit. Bude vypadat luxusně i jako vánoční dárek, protože její zpracování a grafická úprava jsou skvostné. Rozhodně nemůže chybět milovníkům historie a naší země.
Autorovi velké díky za jeho umění, tohle je radost číst!

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada, kde si knihu České dějiny - 100 památných míst můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat