úterý 4. září 2018

Strašidlář: Mezi námi ohnivými strašidly - Hynek Klimek

Autor: Hynek Klimek
Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2016
Počet stran: 64
Ilustrace: Zdeňka Študlarová

"V Praze na Starém Městě, především v Karlově ulici, lze někdy zahlédnout nevzhledného starce vlekoucího objemný pytel. Upachtěný zpocený stařec s vrásčitým obličejem, oblečený v ošoupaných šatech, nebudí svým vzhledem důvěru. Přesto občas osloví někoho z kolemjdoucích, zdali by mu nepomohl s jeho nákladem. Zpravidla mu pomoc odmítne každý z oslovených a v tu chvíli se se starcem stane proměna. Změní se v kostlivce, ze kterého šlehají plameny."

Ohnivým Strašidlářem vás provede Tadeáš z Brna, hasič z časů našich prapředků. A máte se na co těšit - příběhy to budou nejen o ohnivých mužích, ale také o ohněm planoucích psech, koních, kohoutech a dalších strašidelných tvorech, ze kterých šlehají plameny a srší jiskry. Mnohé se dozvíte i o plamenných sudech, košťatech, o plápolajícím meči a dalších ohnivých předmětech. Některé příběhy vás trochu vystraší, jiné naopak pobaví, a tak to má být.
Na začátku a na konci knížky je originální mapka Čech, Moravy a Slezska s výskytem ohnivých strašidel. Můžete si tedy snadno zjistit, kde které přebývalo a zda to nebylo právě někde ve vašem okolí.

Strašidlář je knížka určena dětem od sedmi let, která je seznámí s pověstmi všeho druhu, ale jedno mají vždy společné. Bude se týkat všeho ohnivého. Ohnivý muž, pes, kůň, dokonce ohnivé předměty nebo světýlka.
Celou knihou provází hasič z Brna jménem Tadeáš, který vypráví vše, co kdy v životě zažil a slyšel o ohnivých strašidlech. Udává vždy i přesnou polohu, kde k těmto setkáním došlo, takže je možné, že zrovna vaše vesnička či vaše oblíbené místo někde v lese je zahaleno tajemstvím s ohnivým strašidlem.

Líbí se mi, jak je kniha ilustrována. O obrázky se postarala paní Zdeňka Študlarová a díky její fantazii jsou stránky barvité, vypovídající o tom, co se v textu schovává. I když každá ilustrace doplňuje text a nenajdete zde žádnou větších rozměrů, při čtení řádků to není vůbec na škodu. Tady se dá říct, že obrázky jsou opravdu "jen" zpestřením čtení. Mapa, která se nachází na začátku i konci knihy je úžasná, dlouho jsem ji studovala a před čtením přemýšlela, kolikrát se Ostrava objeví v textu.




"V lese u Nového Města na Moravě vypaloval uhlíř v milířích ze dřeva dřevěné uhlí. V noci se vytrhl ze spánku a šel se přesvědčit, že všechny milíře správně prohořívají. Když je obešel, napadlo ho, že nyní po probuzení a prochladlý už těžko znovu usne, a tak si rozdělal malý ohníček a přisedl k němu, aby se ohřál.
Náhle uviděl, že k němu od lesa běží ohnivý pes. Ulekl se, ale utéci už nestačil. Sotva k němu ohněm planoucí pes doběhl, proměnil se v muže, kterému z očí šlehal oheň."

Celé vyprávění se skládá z krátkých povídání, kde jsou třeba ve třech, čtyřech větách popsány situace, kdy se lidé setkali s ohnivými strašidly. A poté následuje vždy jeden až dva delší příběhy, které už jsou více rozepsány a ukrývají v sobě i ponaučení.

Ve Strašidláři najdete dvacet kapitol, ale spíše se by se kniha mohla rozdělit podle ohnivým strašidel, o kterých se v danou chvíli mluví. Najdete tady informace o ohnivých mužích, ohnivých kostlivcích, ohnivých psech nebo koních, a také o ohnivých věcech, které nejednu vyděsily prostý lid, o světýlkách, bludičkách a také zjistíte, kdo nebo co byl "ohněm planoucí Švéd".

Za mě je to opravdu hezky zpracovaná knížka, kde se děti dozvědí spoustu zajímavých, strašidelných informací, sem tam se ocitnou v zajetí strachu, někdy se poučí jak se nechovat, aby neměli nepříjemnou ohnivou návštěvu a zažijí nejedno dobrodružství.



Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Strašidlář: Mezi námi ohnivými strašidly můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat