neděle 4. března 2018

Relikvie - Tim Lebbon

Autor: Tim Lebbon
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 357

"Klaustrofobií nikdy netrpěl, ale čím víc o tom uvažoval, tím víc se stěny kolem svíraly. Pokoušel se nepanikařit. V hlavě mu tepalo s každým úderem srdce, uvažoval, jestli nemá prasklou lebku. S pronikavými nápory žhavé bolesti se mu zamlžovalo před očima, jako by tu ránu pokaždé utržil nanovo."

Londýn - rozlehlé, spletité a anonymní město, v jehož útrobách se skrývají netušená tajemství... Angela Goughová, studující kriminologii, k jeho temným stránkám poprvé doopravdy přičichne v den, kdy se její přítel Vince nevrátí z práce. Vydává se po jeho stopě, odhodlaná přijít záhadě na kloub. Navzdory nebezpečí vrstvu po vrstvě odhaluje tajný život člověka, kterého považovala za tolik blízkého, postupně proniká do úplně nového, neznámého světa a zaplétá se do mystéria, jaké by si nedovedla představit ani v těch nejdivočejších snech...

Tim Lebbon je spisovatel z Jižního Walesu, autor bestsellerů žebříčku Timesů. Dosud napsal víc než třicet románů a k tomu stovky novel a povídek. Získal řadu literárních ocenění, například čtyřikrát British Fantasy Award, dále cenu Brama Stokera a Scribe Award. Řada jeho děl byla také zfilmována.

Tak tohle jsem nečekala. Nevím teda, co jsem přesně čekala, ale rozhodně jsem netušila, že mě kniha strhne. Přemýšlela jsem, jak vám Relikvii přiblížím - a je to něco jako Lovci stínů či Nástroje smrti, ale mnohem krvavější, s podrobnějšími detaily. Pro mě to byla opravdu jízda! :-)

Angela je sympatická hrdinka, která miluje svého přítele, Vince. Naprosto a beznadějně. Vypadá to, že mají idylický život. Jednoho dne se ovšem Vince nevrátí z práce, nezvedá ji telefon, neodpovídá na sms a to je velmi zvláštní, když si uvědomíme, že ti dva si píšou každou volnou chvilku. Jakmile najde ve schránce záhadný vzkaz, aby jej nehledala, tak si můžete být jistí, že to spustí ohromnou lavinu pátrání, hledání, vyptávání, protože Angela je nejen silná žena, ale hlavně je zamilovaná. Bojuje za svoji lásku dravě, jako eskymácký pes. Potká spoustu lidí, někteří stojí při ní, nebo proti ní, ale ona ví, co je nejdůležitější... Ale jak to udělat?! Když bojuje proti něčemu, co už dávno nemá existovat?

Nejdříve vám něco povím o hrdinech v knize. Autorovi se totiž povedlo něco, co dokáže málokdo. Oživil takové postavy, které ač byly sebehorší, zlí, odporní, tak přesto jsem se nějakým zvráceným způsobem "milovala". Líbilo se mi, že jsem si každého hrdinu uměla nejen představit, ale našla jsem si na nich ten kousek, díky kterému jsem si je oblíbila, našla si k nim vztah. A přesto, že někteří byli opravdu nechutní, tak jsem jejich činy chápala. To, proč dělali ono a tamto, bylo pochopitelné a jako čtenář jsem se velmi dobře orientovala.

Příběh jako celek se mi líbil. Neměla bych mu co vytknout, jen jedno mě trochu "zaráželo". Nevím, jak to přesně popsat, ale asi takto: V ději je hodně důležitých bitev, mezi "dobrem a zlem", ale než se k těm bitvám čtenář dostane, musí se přebrodit přes určitou omáčku, která by mohla být lehce osekaná. Takto to působilo, že čtu a čtu a čekám, až se něco stane, pak to přijde, po pár řádcích je konec a pak zase čtu a čtu až se stane něco dalšího... Rozhodně to nemyslím jako nějakou výtku, protože bez té omáčky bych těžko pochopila souvislosti, ale určité věci (které vám teď prozradit nemůžu, protože by to byl spoiler), by mohly být méně popsané. Ale jak píšu, je to docela maličkost, myslím si, že většina čtenářů si to ani neuvědomí.

"Každý stín mohlo házet něco, co neznala. Každý pohyb na špatně osvětlených ulicích, ve ztemnělých vedlejších uličkách, za záclonami oken mohl znamenat pohyb něčeho výjimečného, tvora z legend využívajícího noc jako pláštík a relativní ticho jako maskování."

Co určitě musím zmínit, tak je místy brutální popis akcí, které se v příběhu dějí. Jako například roztrhnutí lišky, myslím, že tohle mě bude provázet ve snu ještě pár nadcházejících nocí. Brrrr.... Ale pokud nejste žádní měkkouši, tak se do čtení pusťte. Nejen, že vás bude čekat strhující příběh, ale dočkáte se taky pořádné dávky nadpřirozena v londýnských ulicích. Za mě je to jedna z těch dobrých urban fantasy, která v poslední době vyšla.

Osobně jsem se u čtení nenudila, kniha mě bavila a s napětím očekávám příchod dalšího dílu. V jedničce, v Relikvii, jsem se totiž dozvěděla, o co půjde dál a jsem nesmírně zvědavá, jak tohle bude pokračovat. Autor, Tim Lebbon, opravdu umí psát poutavě a čtivě a rozhodně jsem spokojená s tím, co za příběh napsal. Líbilo se mi zasazení do londýnských ulic i podzemí, užila jsem si nadpřirozeno, které v knihách mám opravdu ráda a hlavně si oblíbila hrdiny, se kterými jsem se na stránkách setkala.

Tudíž, pokud patříte mezi ty, kteří mají rádi urban fantasy, dark fantasy a dobře napsané příběhy, myslím si, že Relikvie se vám líbit bude. Navíc, samotný autor je zárukou dobrého čtení. Pokud máte prostor a čas, pohodlně se usaďte a nechte se unášet po londýnských, špinavých ulicích s lidmi, o kterých byste si nikdy nemysleli, co můžou být zač...

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Baronet za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat