středa 14. března 2018

Knihkupkyně - Cynthia Swanson

Autor: Cynthia Swanson
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 317

"Sen ve snu. Sen o malé - třebaže velmi příjemné - události, která se nikdy nestala. Sen, jenž je součástí snu o celém životě, který se nikdy neodehrál."

1962: V New Yorku jsou možná zlatá šedesátá léta, ale v Denveru - jako v mnoha jiných městech - je to jinak: život svobodné dívky po třicítce je téměř bohémský. Osmatřicetiletá Kitty Millerová se smířila se svým netradičním životem. Kdysi měla vážnou známost, ale nevyšlo to. Teď se naplno věnuje svému knihkupectví a každý večer se vrací do svého útulného domu.
A pak jsou tu ještě ty sny...
1963: Katharyn Anderssonová je provdaná za Larse, lásku svého života. Žií v dokonalém domě na předměstí Denveru, což je ideální místo pro východu dětí. Katharyn má všechno, po čem Kitty vždycky toužila. Jenže Katharyn existuje pouze tehdy, když Kitty spí.
Zpočátku si Kitty výlety do světa snů užívá. Ale s každou další nocí se noční okouzlující život stává skutečnějším. Když se hranice mezi oběma světy začnou stírat, Kitty najednou čelí nejisté budoucnosti. Jakou cenu musí zaplatit, aby mohla zůstat? A co musí obětovat, pokud chce odejít?

Cynthia Swanson je spisovatelka a designérka. Své povídky publikovala v časopisech 13th Moon, Kalliope, Sojourner a dalších. Její povídka, která vyšla v časopise 13th Moon získala nominaci na Pushcartovu cenu. Knihkupkyně je její první román.

Překvapilo mne, jak zdánlivě obyčejný příběh mi může přirůst k srdci...Knihkupkyně není složitý román, ke kterému byste si hledali cestu. Ba naopak, je to příjemné vyprávění jedné, docela normální ženy, kterou v životě potkalo všechno možné. Od štěstí, pořádné lásky až po zklamání i ztrátu bližních. Ale způsob, jakým to autorka podala čtenářům je naprosto skvělý. Užívala jsem si tuto knihu od první stránky a už na začátku jsem si byla jistá, že tohle bude trefa do černého.

Kitty je svobodná, osmatřicetiletá žena, která se svou nejlepší kamarádkou vlastní knihkupectví U dvou sester. Nemá partnera a má pocit, že si ani žádného pořádného nenajde.
Katharyn je vdaná za perfektního manžela, má děti, velký dům, pomocnici v domácnosti. Může se zdát, že má všechno.
A tyto dvě ženy jsou jedna, která ač má vše, stále ji ke štěstí chybí nějaký ten kousíček. A proto dvě reality, aby si v hlavě urovnala, co potřebuje. Jenže se v ní začíná ztrácet a sama neví, co je pravda a co už ne...

Hlavní hrdinku nejde nemít rád. Je to otevřená žena, optimistická, která se chová nejen zodpovědně, ale pokud se rozhodne špatně, nese si následky. Je sympatická každým coulem a klidně si dokážu představit, že s ní mám knihkupectví. :-)
Autorka dokázala skvěle popsat nejen ji, ale taky všechny ostatní postavy, které se v knize objevují. Navíc perfektně podala období šedesátých let, kdy se příběh odehrává. Opravdu jsem měla pocit, že jsem se ocitla v jiné době, kde všechno teprve začínalo "růst a vzkvétat".

"Tato kniha vás přiměje přemýšlet o cestách, po kterých jste se v životě mohli vydat, a čemu vás mohou naučit, abyste obohatili vlastní realitu." - Redbook

Knihkupkyně je napsána svižně, a i když děj není žádným způsobem dramatický, přesto jsem při čtení byla napnutá, jak tohle všechno dopadne. Autorka pomalu odkrývala způsob života obou žen a pomalu mi předkládala informace, ze kterých jsem si poskládala příjemný, zábavný, romantický a vcelku napínavý příběh. Pro mě je to kniha, kterou v tuto chvíli budu doporučovat na každém kroku každé kamarádce, která ráda čte.

Kapitoly jsou dlouhé (či krátké) tak akorát, navíc styl psaní autorky je velmi čtivý. I když popisovala myšlenkové pochody hrdinky či nějaká místa, kde se příběh odehrává, nic nepůsobilo nudně. Nikde jsem nenašla žádné hluché místo a když popisovala postavy, tak s takovou přesností, že si je dokážu představit, stejně i prostředí, kde se hrdinové pohybovali. Jako třeba ústřední, kde sídlila Greenová nebo koupelna z Paříže. Mimochodem, tu koupelnu chci! :-)

Tuto knihu doporučím každé ženě či dívce, která hledá příběh, jenž ji okouzlí. Protože Knihkupkyně je romanticky laděná, navíc vám ukáže i opačnou stranu lásky a štěstí. K tomu vás možná donutí popřemýšlet, co by... kdyby... A to je to nejdůležitější - když vám kniha něco dá. A Knihkupkyně vám dá minimálně podnět k tomu, abyste zauvažovali, co je ve vašem životě osud nebo náhoda nebo...

Jemný, příjemný, zábavný, záživný, ale i smutný příběh - to je Knihkupkyně.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Knihy Omega za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit tady:
knihy Omega
knihy Dobrovský

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat