středa 5. července 2017

Dvůr trnů a růží - Sarah J. Maas

Autor: Sarah J. Maas
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 440

"Vejdi do náruče Matky. Projdi branou a vdechni vůni mléka a medu nesmrtelné země, kde tě žádné zlo a žádný bol nesouží."

Úžasný a mrazivý příběh na motivy příběhu Krásky a Zvířete. Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, odvleče ji podivný tvor do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že únosce není zvíře, ale Tamlin - jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku a Feyre musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce.

Sarah Janet Maas se narodila v roce 1986 v New Yorku. První podobu série Throne of Glass napsala, když ji bylo pouhých šestnáct let, a série je teď prodávána ve třiadvaceti jazycích. V současné době žije v Pensylvánii s manželem a psem. V roce 2008 absolvovala s vyznamenáním na Hamilton College z tvůrčího psaní a s vedlejším oborem religionistikou.

Tak tady opravdu nevím, kde začít. Jak dostat do těch pár slov, které vás čekají, všechny pocity, jaké mám a měla jsem. Ať už při čtení nebo po samotném konci příběhu. V tuto chvíli, když napíšu DOKONALÉ, tak se totálně vyšťavím. Skvělá kniha a při pomyšlení, že autorka je o dva roky mladší než já, tak smekám! :-)

Feyre je devatenáctiletá holka, která se musí postarat o rodinu. Žijí v chudobě a její povinností je vždy ulovit nějaké to zvíře v lese, aby měla s otcem a sestrami co jíst. Jednou při své lovecké výpravě narazí na vlka. Velkého, obrovského vlka, který stejně jako ona, číhá na laň. Ne, laň bude její! A když už je v tom, skolí i toho vlka. Stane se! Jenže... ten vlk nebyl obyčejným vlkem a Feyre musí čelit následkům, když zabila nesmrtelného... Ocitne se "uvězněna" na dvoře, kde čas plyne jinak než v jejím domově. Zjišťuje, že její věznitel není jen příjemný, mladý muž, ale také někdo, kdo má obrovské problémy, které můžou znamenat zkázu pro celou zemi... Feyriny lovecké pudy se probudí a začne bojovat. Nejen za lásku...

Už jsem na Dvůr trnů a růží slyšela a četla spoustu ohlasů. Všechny kladné, nadšené ódy, opěvování úžasného příběhu a tak podobně.
Proto jsem byla rozhodnutá, že dám této knize šanci. Když jsem začala číst, tak jsem stále hledala to magično, co by v sobě kniha měla mít, abych byla tak nadšená, jako všichni ve čtenářském světě. A nic. Jo, bylo to moc příjemné čtení, ale žádné wow se nekonalo. Ale pozor! Po zhruba sto stranách jsem se ocitla úplně někde jinde, mimo realitu, byla jsem pohlcena příběhem Feyre a nedokázala jsem přestat číst. Když jsem byla přinucena odložit knihu, stále jsem s myšlenkama byla s ní. Tohle se mi už dlouho nestalo, abych něco prožívala tak intenzivně. Vždyť já i brečela! Neee, že bych spotřebovala hromadu kapesníků, ale slza ukápla. :-) Bože, jak mi se tato kniha líbila!

Pochopila jsem, co na této knize všichni vidí. Ten příběh je naprosto dokonalý. Podmaní si vás, vůbec nebudete mít tušení, jak se to stalo, ale prostě jste po pár stránkách chyceni do pasti. Je to tak čtivě a napínavě napsáno, že si nedokážu představit někoho, kdo by tuto knihu odložil. Samozřejmě musíte mít rádi fantasy světy, youngadult literaturu. Protože milovníci poezie by ji asi opravdu nedočetli, ale kdo ví, třeba jo!

"Nedovolil jí, aby tě viděla plakat.
Skloň ruce k bokům a vstaň.
Vstaň. Nedopřej jí tu radost, aby viděla, jak se hroutíš."

V příběhu vystupuje vícero hrdinů, nejdůležitější je Feyre,  Tamlin, Luciene, ale pak je tam třeba Rhys. Všechny postavy jsou  popsány perfektně, víte, jak asi vypadají, představivost jede na plné obrátky a já, jako čtenář, se postupně zamilovávám do každého na chvilku. Krom Feyre samozřejmě, tu jsem pro změnu měla za odvážnou, sebevědomou a sympatickou holčinu. :-) Ale ten Rhys.. Co vám budu povídat, v jednu chvíli jej nesnášíte, a v druhou chvíli si myslíte, že bez něj nebudete moct žít. Rhys je zlosyn par excellence! :-)

Nemůžu napsat jinak, než že Dvůr trnů a růží doporučuji na 100%. Je to spanilá jízda, kde se dočkáte napínavých akcí, trochu krveprolití, romantických slov a také trochu toho erotického nádechu. Je to dílo, které bude mít čestné místo u vás v knihovně. Příběh, který vám doslova vyrazí dech. Nečekala jsem něco takového a jsem totálně a beznadějně zničená z celé krásy příběhu! Právě jsem ve třetině dalšího dílu a víte co? Ještě lepší! Tohle je závislost, láska na první přečtení a hlavně, Rhys forever!! :-)

Moc díky Albatrosmedia.cz za zaslání recenzního výtisku a pokud jej ještě nemáte, koupit si ho můžete přímo tady.

Díky za přečtení této velmi nadšené recenze a mějte se krásně! :-)
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat