pondělí 1. srpna 2016

Já, knižní recenzent...

Všem krásné pondělí! :-)

Už nějakou dobu koukám, že po světě blogerů koluje knižní tag s názvem "Já, knižní bloger" nebo "Já, knižní recenzent". A protože jsem jej teď nedávno viděla na blogu Můj knižní ráj, tak mě to nakoplo, abych Vám taky něco sepsala. Třeba Vás to zaujme, třeba některé věci chcete vědět, ale báli jste se zeptat... :-)

zdroj
Kolik recenzí měsíčně vydáš?

Hned první otázka a záludná. :-) Docela dobře nedokážu přesně určit, kolik recenzí za měsíc vydám. Když se mi sejdou knihy, které jsou těžší dějem a popřípadě i stránkově (třeba teď čtu knihu Jak to bylo doopravdy s Pinokiovým nosem a ta má 654 stran), tak jich je méně, než když za daný měsíc převládají slaďárny či odpočinkové knihy. Když to ovšem nějakým, velmi zvláštním, způsobem zprůměruju, tak si myslím, že minimálně pět, šest jich bude. :-)

Píšeš recenzi hned po dočtení knihy?

Většinou ano, ale s odstupem hodin či nanejvýš jednoho dne. Ono je to tak... já jsem zvyklá, že když dočtu jednu knihu, ihned sahám po další. A kdybych si recenzi nenapsala hned, tak se mi může stát, že se děje propletou navzájem a pak je to zlé. Vzpomínat, přemýšlet, hledat zpětně v knize, tohle není můj šálek kávy. Takže se dá říci, že když dočtu knihu, dám si čas maximálně 24 hodin na to, abych příběh vstřebala, napsala k tomu pár slov a mohla se začíst zase do něčeho nového.

Máš nějakou přípravu, než se vrhneš do psaní?

Většinou ne. Podle toho možná některé recenze taky vypadají. :-) Jediné, co dělám je, že v každé knize mám samolepící papírky a když se mi líbí nějaká myšlenka nebo hláška, tak tam plácnu papírek a pak většinou tyto úryvky použiji do recenzí. A i když to třeba není kniha k recenzi, tam ty papírky jsou všude, to je asi moje taková menší úchylka :-)

Jak dlouho ti trvá, než ji napíšeš?

Záleží na tom, jaká to je kniha a jaké mám dojmy po přečtení. Vždy se mi hůře píše recenze na knihu, u které jsem nadšená a nemám takový zdravý nadhled na ni. :-) Nejdéle jsem psala recenzi čtyři hodiny, nejkratší asi půl hodiny. Musím to průměrovat? Každopádně, nejčastěji mi asi zabere recenze hodinu až hodinu a půl. :-)

Píšeš spíš kladné než negativní recenze?

Mám tu výhodu, že jsem typ člověka, který přečte absolutně vše (no dobře, krom poezie a slovníků a encyklopedií...). Nemám žádný vyhraněný styl a proto mi většinou knihy sednou. V každé najdu něco, co mě upoutá. Jediné, čemu se tak trochu snažím vyhýbat jsou knihy, kde je přemíra erotických scén - jako například 50 odstínů a jim podobné. Nečetla jsem (jen úryvek), číst nebudu, nechci recenzovat, protože bych to musela zařadit do kategorie odpad (neuražte se, ale tohle ne, já si když už raději pustím porno :-)))
Takže díky tomu, že si "vybírám", co si přečtu, tak převládají kladné. Z velké části! :-)

Pověz nám o tvé první recenzi a připoj odkaz.

Páni, moje první recenze... Odkaz připojím ráda, protože osobně vidím zlepšení jako blázen :-)
Tak tady je! :-) Jinak, tuto recenzi jsem původně napsala jako první na databázi knih, kdy jsem neměla ještě ani tušení, že bych si kdy mohla založit blog. A když jsem si jej založila, tak jsem si první články čistě překopírovala z databáze a použila je - pro mě je dobré srovnání jak to vypadalo kdysi a jak to vypadá dneska. Mám pocit, že jsem se zlepšila. A i kdybych ten pocit měla jako jediná, tak na tom mi záleží nejvíc. :-)

Kterou tvoji recenzi bychom si měli přečíst a proč?

Možná je to zvláštní, ale já jako autor nemám žádnou extra oblíbenou recenzi, která se mi nejvíc povedla a chtěla bych ji tady vyzdvihnout nad ostatníma. Protože do každé recenze dávám kus sebe, své pocity a dojmy, někdy se mi v komentářích smějou, jak jsem se emočně rozjela, ale já už jsem holt taková a jiná nebudu. :-) Pokud bych ale měla zmínit jednu, nedělám to kvůli stylu napsání recenze, ale kvůli knihy, která mě opravdu dostala, protože jsem ji četla se značnou skepsí a nakonec jsem skončila v slzách. Tak třeba tato: Muž jménem Ove.

Existuje naopak nějaká, za kterou se stydíš?

Ne! I první recenze, která stojí za starou belu, i poslední se může někomu zdát k ničemu, tak každá recenze je můj výtvor a já jsem náležitě hrdá na něj. :-)

Máš osvědčené tipy, triky a rady pro ostatní, jak napsat dobrou recenzi?

Recenze není anotace, tudíž není potřeba převypravovat celý děj! :-) Tohle je jedna z věcí, které by se každý recenzent měl držet. Anotace jsou oficiální, které nám slouží k poznání knihy a když si jdu číst recenzi, tak chci vědět, proč ano a proč ne. Proč číst a proč odsunout na vedlejší kolej. Také je podle mého důležité, aby recenzent napsal důvody, proč ho ta kniha nebavila nebo naopak bavila. Nestačí napsat, kniha se mi líbila, doporučuji, ale napsat, že se mi líbila, protože popis míst byl tak věrohodný, jako bych tam stála, postavy byly příjemné, že by mi nevadilo setkat se s nimi osobně... A tak stejně v případě toho, že se nelíbila. Často se totiž setkávám s tím, že když se jedná o negativní recenzi, tak tam chybí důvod... Ale já chci vědět proč ne! :-) Podle mě je potřeba dát do toho psaní kousek sebe sama a pak je ta recenze vždy skvělá, ať už je to někdo, který to dělá na profesionální úrovni či někdo, kdo si vede blog jen tak pro sebe.
Jo a ještě nemám ráda moc dlouhé recenze :-) Stačí jedna NS (1800 znaků včetně mezer) :-)) To se mi líbí :-)


Tak kamarádi, tohle jsou moje odpovědi, co na ně říkáte? :-)
Budu se těšit na komentáře, jestli jsem divná nebo vám přijdu ok :-)

Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat