pondělí 3. prosince 2018

Tatérka - Alison Belshamová

Autor: Alison Belshamová
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Plus
Počet stran: 354

"Tu bolest moc dobře znala. Nevytrpěla si snad sama hodiny a hodiny na tom druhém, ostrém konci tetovacího strojku? Měla tedy pochopení, ale věděla, že tuhle cenu je potřeba zaplatit - že bolest trvá jen chvilku, tetování ale člověku vydrží celý život. A nikdo vám ho už nemůže vzít."

Když během tetovacího veletrhu v anglickém Brightonu objeví tatérka Marni Mullinsová podivně znetvořenou mrtvolu, ochromí celé město strach. Podle všeho tu řádí sériový vrah, který zaživa vyřezává umělecká díla z těl svých obětí. Marni skrývá tajemství a má pádné důvody, proč nedůvěřovat policii. Jak se proto rozhodne, když ji navštíví mladý, čerstvě povýšený inspektor? Pomůže mu vyšetřit jeho první vraždu, nebo se po stopách vraždící zrůdy vydá sama?

Alison Belshamová začala psát, protože se chtěla stát scenáristkou. Ve svém životě poté na čas upřednostnila rodinu, aby se o to dravěji na literární scénu vrátila. V roce 2016 vyhrála s námětem Tatérky první místo v soutěži Pitch Perfect pořádané během skotského festivalu detektivek Bloody Scotland. A senzace byla na světě.
Tatérka je thriller z fascinujícího světa mistrů jehel - a debut, kterým autorka uhranula celý svět. V současné době Alison Belshamová pracuje na pokračování s názvem Otrávený inkoust.

Na knihu Tatérka jsem se opravdu těšila. Už jen díky jejímu námětu, kdy se celý děj odehrává v tatérském světě, jež pro mě byl velmi lákavý. Sama jsem hrdou majitelkou čtyř tetování a věřím, že další budou následovat, i když po přečtení si nejsem až tak jistá... :-)

Marni je tatérka, která ve chvíli, kdy jde vyhodit obyčejný kelímek od obyčejné kávy do popelnice, objeví mrtvolu. Protože měla sama jisté problémy se zločinem, nemá policajty v lásce, ale stejně je zavolá.
Případu záhadné mrtvoly se ujme velmi mladý detektiv Francis (mezi námi je na něm opravdu vidět, že je velmi mladý) a začíná hon za Zlodějem tetování. Tak pojmenovali policisté toho, kdo zavraždil mrtvolu v popelnici. Odstranil ji totiž kus kůže - s tetováním. Později se objevují další mrtvoly, další tetování, které chybí a Francis se svým parťákem Rorym honí opravdovou bestii. A když jim Marni nepomůže, může dojít k dalším vraždám...
Jenže Marni nemá policajty ráda. Jaké má tajemství? Proč? Francis je velmi mladý a působí tak i na čtenáře, protože já jsem zvyklá na detektivy a vyšetřovatele v detektivkách podstatně zkušenější - a věřím, že i vy. Může mladý kluk tohle vyřešit? Chytit to monstrum? I když mu jeho "parťák" Rory hází klacky pod nohy?

Tak v této knize jsem si naprosto užila všechny postavy a jejich charaktery. Marni mi byla od začátku velmi sympatická a oblíbila jsem si ji. Dokázala být jak ironická, tak nad věcí, ale i starostlivá a opatrná. Francis je mladý vyšetřovatel, který zrovna tuto vraždu dostane hned po nástupu na vysoký post a navíc v době, kdy by si postup zasloužili jiní, a nepatří zrovna mezi oblíbence jejich policejní stanice. A tím, že neumí v jistých věcech ještě chodit, není moc dobrý i v těch ostatních... Ani při rozhovorech s podezřelými, ani při vymýšlení hypotéz... Až později v ději si začíná být jistý v kramflecích. Vím, že začátky jsou těžké, ale tady to bylo obzvlášť okaté...
Další postavy, které se v ději objeví, jsou buď dobré nebo zlé, ale zůstávají takové po celý příběh. Jen u Marni a Francise je vidět jejich postupný proces "změny", jestli to tak můžu nazvat.

Celkově se mi postavy v knize Tatérka líbily. I ten Francis, který byl trochu pomalejší a nemotorný. Líbila se moc Marni a její vztah se synem a vlastně i s bývalým manželem. Líbil se mi Rory, byl to přesně ten typ úlisného policajta, který si chce zachránit jen vlastní zadek, ale přitom uměl přiznat svou chybu.
Troufám si říct, že se autorka vyřádila a rozhodně se ji to povedlo na jedničku!

"Ostří nože, hebká kůže
bodni, řízni, čepel žízní
stahuj kůži
tetovanou
rudou tuší postříkanou."

Co jsem s velkými díky přijala, tak byly krátké kapitoly. Mám to v knihách ráda, zvlášť u detektivek, thrillerů a napínavého čtení, protože to ovlivňuje můj pocit ze čtení a mou nervozitu. Jak čtu a rychle se otáčí stránky, tak se stupňuje i moje touha vědět, kdo je vrah, kdo je vinný za všechno to nebezpečí a tady to bylo nejen překvapivé, ale na konci jsem se bila do hlavy, že jsem na to mohla přijít. Protože jistý náznak tam je, i když to možná moc čtenářů neuvidí. Ale ve chvíli, kdy bych ten náznak prozradila, možná to některým dojde.

A dalším obrovským plusem jsou mezikapitoly - jestli to tak můžu říct. Jsou to krátké statě, ve kterých ke čtenářům promlouvá Zloděj tetování. Páni! To bylo hnusné, odporné, zvrhlé. To byl fakt psychopat na hlavu padlý. Ale díky tomu to bylo výborné a můžu říct, že jsem opravdu vděčná, že má všechna tetování jsou na správných místech, tam, kde patří.

Celkově můžu říct, že s knihou Tatérka a jejím příběhem jsem velmi spokojená. Není to nic pro princezny, teče tam dost krve, děj je napínavý, a díky rozmanitým charakterům postav je i zajímavý. Autorce se tento thriller opravdu povedl a já věřím v to, že i další kniha bude neméně dobrá. Co velmi oceňuji, tak je samozřejmě i prostředí tatérů, ve kterém se děj odehrává. Pro mne, jako pro milovnici tetování, to mělo své kouzlo. I když ti potetovaní v knize nedopadli nejlíp, je to jen kniha. S tím jdu taky dneska spát. Je to jen kniha! :-)

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji obchodu Dobre-knihy.cz, kde si knihu Tatérka můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

2 komentáře:

  1. Dovolte mi, abych vám představil LE-MERIDIAN FUNDING SERVICES. Jsme přímo do čistého úvěru a financování projektů z hlediska investic. Poskytujeme finanční řešení soukromým / společnostem hledajícím přístup k finančním prostředkům na kapitálových trzích, tj. Ropu a zemní plyn, nemovitosti, obnovitelné zdroje energie, léčiva, zdravotnictví, dopravu, stavebnictví, hotely a atd. Můžeme financovat až 900 000 000 000 dolarů ( Devět set milionů dolarů) v jakémkoli regionu světa, pokud bude na projektech zaručena návratnost investic ve výši 1,9%.
    Le-Meridian financování.
    Email Kontakt info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj pán / pani Máte finančné problémy? Už sa nemusíte báť, pôžička vám môže pomôcť! Máte online: - Osobné a komerčné pôžičky - Úvery na bývanie - Úvery na vozidlá - Spätné získavanie úverov - Investičné pôžičky Moja finančná kapacita je 5 000 až 8 000 000 s úrokovou sadzbou 3%. Požadované pôžičky sa získajú do 48 hodín od podania žiadosti. pre viac informácií prosím kontaktujte moju adresu Mail: Peterheymannloanoffer@gmail.com

    OdpovědětVymazat