sobota 1. prosince 2018

Panský dům a jeho dědictví - Anne Jacobsová

Autor: Anne Jacobsová
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 431

"Babičko, já chci být jednou primula. Pribulína... Jakže to je? Aha, primabalerína."

Panský dům - osud jedné rodiny a láska, jež všechno překoná...
Augsburg 1923
Panský dům hledí optimisticky vstříc budoucnosti. Paul Melzer se po návratu z ruského zajetí před třemi lety ujal vedení továrny a dopomohl rodinné firmě získat zpět starou slávu. Jeho sestra Elisabeth se se svou novou láskou nastěhuje zpátky do rodného domu. Paulova žena Marie si splní svůj dávný sen: otevře si módní ateliér. Její modely slaví úspěchy, ale stále častěji dochází ke sporům s Paulem. Marie nakonec jednoho dne sebere děti a z panského domu se odstěhuje...

Anne Jacobsová, autorka řady úspěšných historických románů a exotických ság, si troligií Panský dům splnila svůj dávný sen - podat osud jedné rodiny na pozadí novodobých německých dějin v letech těsně před první světovou válkou, během ní a v poválečných letech 1923-25. Touto trilogií se dostala na seznam bestsellerů.

Série Panského domu mi tak učarovala, že jsem se neskutečně těšila na její poslední díl. I přes problémy s pravopisem a překladem v předcházejících dílech jsem se natěšeně pustila do třetího a závěrečného vyprávění. A nejen, že autorka tuto sérii zakončila dle mých představ, dokonce se to obešlo bez zádrhelů v podobě chyb a musím uznat, že překlad a chyby v něm se téměř nevyskytovaly. Snad jen dvě, tři chyby a to je opravdu zanedbatelné oproti minulým dílům.

Panský dům a jeho dědictví je konečným vyprávěním o rodině Melzerových. V tomto díle se objeví všechny postavy, které už známe a přibude pár postav, jenž některé trochu zamíchají dějem, ale ne nijak moc. Tato celá série není o tom, abyste četli něco napínavého, ale je to sága o jedné rodině a jejich problémech. Proto nečekejte žádné závratné zvraty v ději, ale pomalu plynoucí příběh, kdy někteří z rodinu Melzerových mají velké problémy, jiní menší.
Paul Melzer je ředitelem továrny, jeho žena Marie si otevře svůj vysněný módní ateliér, Lisa si spokojeně žije na statku v Pomořanech, Kitty obývá dům se svou tchyní. Zdá se, že je vše jak má být, válka skončila, Německo se pomalu začíná dostávat ze všech hrůz, které ho ochromily...
Ale...
Paul a Marie se pohádají, ta odejde z panského domu... Lisa se nečekaně objeví právě v panském domě... Alicia přijme novou hospodyni... Snad jen Kitty zůstane taková, jako byla pořád. Upovídaná, hlučná a stále středem pozornosti.
Základy rodiny panského domu Melzerových se začínají bortit...

V tomto díle jsem si do syta užila všech možných vztahů, které postupně vznikaly. Ať už to byly vztahy v rodině, mezi přáteli nebo partnerské. Obzvlášť Serafina, která se zde objeví, mi tak pila krev, že jsem ji nemohla přijít na jméno. Autorka se opřela nejen do skvělého popisu charakterů postav, ale také do popisování poválečného Augsburgu. Když popisovala období bouřky, cítila jsem sílu hromů a blesků. Bylo to kouzelné, přitom nepoužívala žádné zvláštní nebo přikrášlující slova, prostě vše psala obyčejně a o to víc to na mne dýchalo tou správnou atmosférou.

"On sám seděl podle starého zvyku za psacím stolem, oním kusem nábytku, do něhož Jakob Burkhard schoval své konstrukční plány. Už to bylo deset let, co je s Marií našli. Jak byl tenkrát šťastný, že se rozhodla přijmout jeho nabídku. Jsou stíny minulosti silnější než láska?"

Líbilo se mi, že autorka se pustila do popisová děje i prostřednictvím dětí, což bylo nejen skvělým oživením, ale také vše působilo reálněji. Po dočtení si dokážu představit, že nějaká rodina Melzerových opravdu žila tak, jak je to zde popsáno.
A další věc, která se mi velmi zamlouvala, tak je autorčin styl pro popsání boření stávajících zvyklostí. Ženy začaly nosit kratší sukně, dávaly si nohu přes nohu, jezdily automobily, samy cestovaly tramvají. Takové boření mýtů dodávalo knize ještě větší šmrnc.

Musím říct, že Panský dům a jeho dědictví je nejlepší díl. Nejen, co se týče vygradování všeho na maximum, ale příběh uhání vesmírnou rychlostí dopředu. Není zde místo, kde by se čtenář nudil, není chvíle, kdy bych se chytala za hlavu a přemýšlela, proč tohle vlastně čtu. Užila jsem si čtení na sto procent a jsem velmi ráda, že můžu tuto sérii doporučit dál.

Pokud hledáte poklidnou, ale zajímavou sérii, kde se můžete ocitnout v minulosti a zabývat si životy někoho jiného, zapomenout na své starosti a pro změnu se zajímat o starosti jiných lidí, tak série Panský dům je pro vás jako dělaná. Věřím, že se vám bude líbit.

Hvězdné hodnocení:


Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

1 komentář:

  1. ᐈ Play Blackjack Online for Free at Oklahomacasinoguru
    Play blackjack k9win online with no download and no 카카오스포츠 registration required. 프로즌 먹튀 Read our guide to learn the rules, 바카라카운팅 rules, how 포커 용어 to play, strategies, how to

    OdpovědětVymazat