středa 27. září 2017

Manželova žena - Jane Corryová

Autor: Jane Corryová
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran: 363

"Psychologický thriller, v němž každodenní lži jednotlivých postav utahují smyčku osudu čím dál pevněji a vedou k nezvratitelnému sledu událostí."

Když se mladá advokátka Lily provdá za Eda, je pevně rozhodnutá, že to bude nový začátek. Hodlá nechat tajemství minulosti za sebou. Jenže pak začne pracovat na svém prvním případu vraždy a seznámí se s Joem. Odsouzeným vrahem, který ji podivně přitahuje. Kvůli kterému bude brzy ochotná riskovat takřka vše. A Lily není jediná, kdo má tajemství. Sousedce Carle je sice teprve devět, ale už ví, že tajemství jsou mocnou zbraní. Že díky nim může získat, cokoli chce. Když se Carla po šestnácti letech objeví před Lilyiným prahem, spustí řetězec událostí, který může skončit jen jediným způsobem.

Novinářka Jane Corryová původně přispívala do časopisů, než strávila tři roky změstnaná jako lektorka tvůrčího psaní v mužské věznici s vysokou ostrahou. Nikdy předtím za mřížemi nebyla a tato občas děsivá zkušenost jí posloužila jako inspirace pro svou prvotinu, psychologický thriller Manželova žena.
Jane pravidelně zasedá v porotě Koestlerovy ceny, která se uděluje vězňům za umělecké počiny. Donedávna působila jako lektorka tvůrčího psaní na Oxfordské univerzitě a nyní pořádá literární workshopy v Devonu ve Velké Británii, kde také žije. Přednáší na literárních festivalech po celém světě. Má tři dospělé děti a pro Daily Telegraph píše sloupek "Deník novopečené babičky".

Manželova žena má na datábazi knih už přes sedmdesát hodnocení a teprve teď jsem se dostala k tomu, abych se ji podívala na zoubek. I když jsem ji zaregistrovala hned v době kdy vyšla, nějakým záhadným způsobem se dostala na pořadí až teď. Lepší pozdě než nikdy a v případě této knihy je to pravda. Neměla mi uniknout a díky tomu mi dala opravdu dobrý příběh, který si mě získal.

Lily ze začátku působí jako žena, která je zakřiknutá, bojácná a velmi nerozhodná. Dlouho trvalo, než jsem si k ní našla cestu. Naopak první setkání s Carlou bylo nečekané. Podle jejího uvažování a myšlenek bych ji netipovala devět let. Ale to je o tom, v jakém prostředí vyrůstá a kdo na ni má největší vliv. Všechno důležité začíná ve chvíli, kdy Lily dostane v práci novou pozici a první případ jako advokátku trestního práva ji zavede do mužské věznice...

Kniha je řazena do psychologických thrillerů a myslím si, že plným právem. Protože tajemství, které postupně odhalujeme při čtení, jsou opravdu psychicky náročná.
Líbilo se mi, jakým způsobem autorka dávkuje odpovědi na všechny otázky, které si čtenář v průběhu čtení musí zákonitě pokládat. Nejde o to, že by vzala pytel brambor a vysypala jej na nás, ale je to o tom, že po nás hází jeden brambor za druhým. Díky tomu má čtenář touhu číst dál a dál, dokud nedočte do konce.

"Ještě že neumírám o Vánocích. Bylo by to těžké pro všechny zúčastněné. Špatné věci by se neměly dít, když se zbytek světa raduje."

Manželova žena je plná napětí, akce a hlavně prolezlá skrz na skrz lží a intrikami. Je až neskutečné, jakým způsobem autorka ztvárnila hrdiny, protože to jsou nejen "obyčejní" lidé, ale také přesně ti, které byste za sousedy nechtěli. Tajemní, nedůvěřiví, zvláštní... Když kolem nich projdete na chodbě, díváte se do země nebo do stěn, jen ne na ně. Takto na mě působili. A všichni! :-)

Jediné, co mi trochu kazilo celkový dojem z knihy tak byly tři věci. První - článek z novin hned v úvodu - víme, kam bude celý příběh směřovat. Druhá - font písma - hodně nahuštěné, docela malé, na to, že čtu opravdu hodně, tak mě bolely oči a ztrácela jsem řádky. Třetí věc - docela dost postav, i když mi bylo jasné, kdo je kdo, místy to bylo podle mě překombinované.

A i přesto, že jsem teď vypsala tři negativní věci, tak to nic neubírá na čtivosti příběhu, samotný děj je napínavý a pokud máte rádi tento typ knih, tak Manželova žena vás určitě nadchne.
Doporučuji jak ženám, tak i mužům, nedejte na název knihy, příběh je dobrý a bude se líbit každému, kdo má rád thrillery a psychologické k tomu.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Mladá fronta za poskytnutí recenzního výtisku a pokud si knihu chcete koupit, můžete využít tento odkaz.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat