středa 20. září 2017

Lidé, kteří mě znali - Kim Hooper

Autor: Kim Hooper
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 322

"Jakékoliv protesty by zněly sobecky a bezcitně. V soutěži, kdo z nás je silnější, vždycky vyhrál."

Emily se dostalo štěstí dříve než většině ostatních...
Jako velmi mladá se vdala za muže, jehož vášnivě milovala, a budovala si život, jaký vždycky chtěla. Ale nic netrvá věčně. Pár ukvapených rozhodnutí, zamilování do jiného muže, nechtěné těhotenství - a její život je vzhůru nohama.
Emily se rozhodne manželovi vše říct a odejít za otcem svého dítěte. Ale své plány změní 11.září 2001. Strašlivá tragédie je jejím vysvobozením, dává jí možnost beze stopy zmizet z New Yorku a začít nový život.
Není to snadné, ale Emily - nyní Connie Prynne, si v Kalifornii vybuduje nový spokojený život. Ale když jí lékaři oznámí fatální diagnózu, Emily je nucena vše přehodnotit - pro dobro své třináctileté dcery.
Strhující debut, v němž je obyčejná žena konfrontována se svou minulostí, aby zajistila budoucnost své dcery. Základní otázka zní: "Jak byste se zachovali vy?"

Kim Hooper žije v jižní Kalifornii se svým manželem a absurdním počtem domácích mazlíčků. Lidé, kteří mě znali je její románový debut.

Podle anotace jsem čekala příběh, který by mohl zaútočit na moje city. Ale nevěřila bych, že dostanu něco, co budu s hrdinkou prožívat od začátku do konce, že se do ni vcítím takovým způsobem, jako bych to byla já sama, kdo se cítí zrazen nejen okolím, ale také životem.

Emily, vlastně Connie, je zářným příkladem, jak "lehké" je udělat tlustou čárou za minulostí. Ale držet v sobě tajnosti, byť jste silná osoba je těžký úkol a pokud dojde na nejhorší, tak je neúnosné dál tajit některé věci, které jsou součástí vás.
Jakmile u Emily zaútočí špatná diagnoza, musí se poprat nejen s ní, ale také se svou pubertální dcerou Claire, která dosud vyrůstala v nevědomosti. Když na ni, v jejich třinácti letech začnou padat samé informace, o kterých neměla ani potuchu, obrátí ti i její život naruby.
Holky se s tím musí vypořádat, je to těžké, ale ne nemožné... I když všechno nedopadne podle jejich představ, tak stále je naděje...

Lidé, kteří mě znali dle mého názoru primárně cílí na ženy, které už mají něco za sebou a dokážou pochopit chování hlavní hrdinky Emily. Pro ženy, jenž mají své vlastní trápení a přemýšlí, jak ze začarovaného kruhu ven. Jestli to řešit razantně nebo po malých kouscích.

"Byl tam umělý strom - nacpaný - v rohu, pod televizí připevněnou na stěně. Viselo na něm pár ozdob. Červené, zelené a stříbrné řetězy byly natažené z jednoho rohu místnosti do druhého. Červený řetěz spadl ze svého místa. Stále jsem čekala, že to někdo přijde opravit."

Příběh je napsán svižně a zajímavě. Nenašla jsem tam žádné extra hluchá místa, která bych musela přeskakovat, ba naopak. Já bych chtěla více stránek, protože ten konec je pro mě takový neukončený, otevřený. Jasně, kdyby to pokračovalo, možná by to byla novodobá "harlekýnka", ale mě osobně by zajímalo, kam by se všechno ubíralo dál. A hlavně mám ještě pár nezodpovězených otázek, na které chci odpovědi.

Moc se mi to líbilo a i když jsem objevila pár hrubek v textu, tak mi nic nemohlo pokazit celkový dojem z příběhu, protože ten stál opravdu za to. Je čtivý, napínavý, frustrující, smutný, ale také zároveň veselý. Je to jednoduše příběh ze života. A věřím, že se v realitě nestal jen jednou, ale vícekrát...

Určitě knihu doporučím dál, konkrétně ženám, které mají něco za sebou, ví, jaký život dokáže být nepřítel, jaké klacky může házet pod nohy a těm čtenářkám, které ví, jak se se vší smůlou poprat. Nebo naopak těm, které si potřebují ve své nelehké situaci přečíst něco o hrdince, která je na tom ještě hůř a přitom vše zvládá se ctí a částečně pokorou...

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Omega za zaslání recenzního výtisku a pokud si knihu chcete koupit, tak můžete tak učinit buď přímo na stránkách Omegy nebo knihkupectví Dobrovský.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat