středa 12. července 2017

Dívky, které zmizely - Amanda Quick

Autor: Amanda Quick
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 352

"Karma je prostě mrcha."

Charlotte Sawyerová se snaží kontaktovat svou nevlastní sestru, Jocelyn, aby jí oznámila, že jedna z jejích nejbližších přítelkyň byla nalezena mrtvá, avšak zjistí, že se Jocelyn ztratila.
Krásná, oslnivá - a lehkomyslná - Jocelyn už zmizela několikrát, ale takhle nikdy. V zoufalé snaze ji najít spojí Charlotte síly s Maxem Cutlerem, soukromým detektivem, který se nedávno přestěhoval do Seattlu, když se jeho předchozí kariéra u policie zhroutila v plamenech - a to doslova. Vyčerpaný, rozvedený a skoro na mizině, Max potřebuje práci.
Poté co Charlotte a Max jen o vlásek uniknou pokusu o vraždu, obrátí se na Jocelyniny nejbližší přítelkyně z online investičního klubu v naději, že naleznou odpovědi. Ovšem to, co objeví, je děsivé...
Když se spolupráce Charlotte a Maxe promění ve vášnivý románek, Charlotte nemá jinou možnost, než mu svěřit svůj život. Stíny Jocelyniny minulosti totiž hrozí, že ji pohltí - a s ní i každého, kdo se jim dostane do cesty...

Charlotte se úplně nechtěně stane "partnerem" Maxe, jenž řeší smrt nejlepší kamarádky Jocelyn. Jocelyn je nevlastní sestra Charlotte, která má nějaké informace, takže to až tak nechtěné není, jelikož se s Maxem zákonitě potkat musí. A potom začíná doslova boj o život a pravdu. A o nalezení Jocelyn. Poté, co navštíví bývalého policistu, jenž řešil v minulosti něco, co se týkalo Jocelyn, jejich auto skončí v řece i s Charlotte a Maxem. A v tu chvíli jim to dojde na plno. Děje se něco zlého. Navíc i Max má svou temnou minulost, která jej pronásleduje a nic nebude jednoduché. Musí bojovat a zjistit pravdu.

Amanda Quick je pseudonym Jayne Ann Krentz. Narodila se roku 1948 v Kalifornii. Studovala historii na kalifornské univerzitě v Santa Cruz a získala titul bakaláře. Poté ve studiu pokračovala a udělala si doktorát z knihovnictví. Se svým manželem se přestěhovala na Panenské ostrovy, kde pracovala jako knihovnice na základní škole. Poté se posunula na knihovnici vysoké školy a posléze se přestěhovala s manželem do Seattlu ve státě Washington, kde stále žijí. Je proslavena svou pracovitostí, protože šest dní v týdnu usedá ke svému psaní už v sedm hodin ráno.
V roce 1979 vydala svou první knihu s titulem Něžný pirát pod pseudonymem Jayne Castleová, což bylo její dívčí jméno. Asi v polovině osmdesátých let, začala jako autorka používat své vyvdané jméno - Jayne Ann Krentzová. V té době napsala dva romány, které v sobě spojovaly prvky romance a science fiction. Oba měly úspěch a proto napsala svou první, skutečnou historickou romanci, kterou vydala pod pseudonymem Amanda Quick. Všechny její romány, ať už se odehrávají v přítomnosti, budoucnosti nebo minulosti, mají však jedno společné - nepostrádají napětí, romantiku a humor.

Přiznám se, že od autorky toho moc načteno nemám. Četla jsem Tajné sestry (recenze zde), které mě ovšem navnadily. Nejsem ten typ, který by se vyžíval v historických romancích. U Tajných sester a v Dívkách, které zmizely, autorka spojila špetku romantiky s detektivní hrstí. A to je ten důvod, proč se mi knihy líbily.

Příběh není hádací detektivkou. Od začátku víme, kdo, kde, co, a to, co musí čtenář zjistit, je jak. Když jsem postupně poznávala charaktery postav, některé věci mi začaly být jasné, ale naopak se některé více zamotávaly a já se nemohla dočkat, až mi bude vše vysvětleno. V každé části příběhu byl posun, něco autorka odhalila, takže v napětí mě udržovala neustále.

"Lhal. Byla si tím jistá až do morku kostí. Měl v úmyslu ji zabít. Ale prozatím bude nejlepší nechat ho, aby si myslel, že mu přinejmenším věří."

Dívky, které zmizely byla příjemná kniha, která se mi líbila. Propletené osudy hrdinů byly zajímavé a způsobem, kterým autorka psala, taky napínavé. I když jsem věděla, kdo stojí za tím vším, tak přesto jsem měla plno otázek. A odpovědi na ně jsem dostala. Co velmi oceňuji je, že Amanda Quick v této knize dokonale ukázala, jak je důležité házet po čtenáři jedním bramborem za druhým a nevysypat na něj rovnou celý pytel. Pořád měla v záloze některé momenty, bez kterých příběh nebyl celistvý a bylo jen na mě, za jak dlouho knihu přečtu, aby mi vše bylo jasné. Takže mě udržovala nejen v permanentním napětí, ale taky zvědavou a já musela číst...

Také charaktery postav musím vyzdvihnout. Najdete zde od tvrďáka, blázna, citlivky až po rozhýřenou ženu, která se považuje za sedmý div světa. Z některých čišela arogance na kilometry daleko, z jiných zase upejpavost. Když některé postavy měly přímou řeč, přišlo mi, jako by doopravdy křičely a já to v duchu slyšela, jiné jen pípaly a téměř šeptaly. Přitom se autorka "vykašlala" na nějaké popisy vzhledu a i přesto jsem měla tušení, jak vypadají. Jen díky tomu jejich vystupování.

Určitě knihu doporučuji. Ženám, které mají chuť si přečíst něco příjemného, nějakou oddechovku, ale přitom touží i po nějakém vzrušení. Tohle je totiž příběh, jenž vám dá z každého něco.

Děkuji nakladatelství Baronet za zaslání knihy a pokud si ji chcete koupit, tak tady je odkaz.

Díky za přečtení a mějte se krásně!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat