pondělí 25. května 2015

STOP ŠIKANĚ! - Andrew Matthews

Autor: Andrew Matthews
Rok vydání: 2015
Počet stran: 160
Nakladatelství: Baroque partners s.r.o.

Můj názor:
Kniha je řazena mezi naučnou literaturu, ale je psána velmi čtivou formou. Já bych ji zařadila i mezi beletrii a to z toho důvodu, že se mi líbilo, jak bylo ponaučení spojeno s důvtipem do příběhů.

"Šikana netrvá věčně. Ale sebevražda je už napořád"

Celá kniha se věnuje šikaně, nebudeme si nic nalhávat, např. kyberšikana je opravdu teď velmi rozšířená. Autoři ve své knize prokládají příběhy lidí, kteří to zažili na vlastní kůži, s příklady, jak rozpoznat šikanu, jak pomoci, jak ji zabránit.
A pochopíte hodně rychle, že opravdu na tom nic není, stačí mít oči a mysl otevřenou! Hlavní je, nedělat že nic nevidím, , ale být empatický ke svému okolí. Nikdy nevíte, kdo si čím prochází, ale pokud bude člověk připravený, může zachránit nejeden život.

"Pamatuju si každé slovo, které mi kamarádi řekli. Celý život mi v uších zní jejich posměšky. Kruté poznámky se vám vryjí do paměti a zůstanou tam dlouho poté, co bolest z bití zmizela."

Otevřeně Vám můžu říct, že svým způsobem jsem šikanu zažila, je to pár let zpátky a možná, kdybych měla tyto informace, tak bych dokázala pomoct. Naštěstí to dopadlo vše dobře, ale nemuselo to trvat tak dlouho.

" Nečekejte, že váš puberťák bude uvažovat jako dospělý. Děti si myslí, že si za to mohou samy, i když to tak není."

Musím zmínit i ilustrace v knize. Ty jsou opravdu bravůrní, protože jsou vtipné a hlavně věcné.

Co určitě musím také zmínit je konec knihy, cca posledních 30 stran, kdy se autor zabývá intenzivně přístupem rodičů a jejich výchovou. Když si to vztáhnu na své rodiče (na sebe nemůžu, nemám děti), tak mi přijde, že párkrát nějakou tu chybu udělali, hlavně co se týče bratra. Ale štěstí je, že se to neprojevilo v žádné negativní zkušenosti. Ovšem né každý má takovou výhru, bohužel, v dnešní době je zde hodně zla, proto říkám, pojďme s tím něco udělat, nespasíme svět, ale zachránit jednu jedinou lidskou duši - no, nebylo by to skvělé?

"Zapomeň na dokonalost. Snaž se jen být lepší."

Knihu pro její "málostránkovost" doporučuji všem, kterým není lhostejné, co se děje v jejich okolí a rodičům, učitelům a vůbec všem, kteří se pohybují v nějakých kolektivech, těm to nedoporučuji. Pro ně je to povinností!

A nyní děkovačka. Děkuji nakladatelství Baroque partners s.r.o. za poskytnutí recenzního výtisku.

Lidi, držte se a vnímejte svět kolem sebe.
DaraMegan

DaraMegan

Žádné komentáře:

Okomentovat