středa 6. května 2015

Krajina nočních jezdců - František Niedl

Autor: František Niedl
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 352

Oficiální anotace: Boj v Čechách se rozhořel plnou intenzitou. Bojuje každý s každým. Císař Zikmund spoléhá na křížovou výpravu do Čech, kdy vojska se znakem kříže mají sevřít království ze všech stran. Katoličtí páni bojují proti kališníkům, ale i mezi sebou. Mezi sebou začínají bojovat i kališníci – radikální proti umírněným. A někteří lidé změní stranu i několikrát za rok. A co Hynek Tas z Boru, někdejší osobní strážce krále Václava IV.? Přidá se k některé ze stran? Kývne na nabídku spojenectví s Oldřichem II. z Rožmberka? Nebo se naopak spojí se svým někdejším známým Janem Žižkou z Trocnova, aby nejen ochránil, ale i rozmnožil svoje zboží? Nebo se spokojí jen s ochranou karavan na Solné stezce? A ochrání královské město Budějovice Matyldu Munkovou, se kterou Tas…? Je mnoho otazníků. Jedno je však jisté: Hynek Tas z Boru nikdy před nikým neohýbal páteř a nehodlá s tím začínat ani teď…
zdroj: databazeknih.cz

Můj názor:

... jedno je jisté, mám blázna taťku .. :) Jakmile totiž zjistil, že mám k recenzi knížku F. Niedla, a ta čtvrtý díl Hynka, tak se mohl uprosit k smrti. Ať mu ji půjčím, že jsem přeci jeho jediná dcera a to mu nemůžu udělat, že mu ji nepůjčím a pořád dokola. Byla jsem ráda, že s ním nebydlím v jednom domě, natož v jednom městě a že se mi můj telefon sem tam vybije. :)
Ne, teď vážně, dámy a pánové, jak jste jistě pochopili, můj otec tohoto autora a jeho knihy zbožňuje, já jsem k těmto dílům opatrnější, proto jsem i toužila si něco takového přečíst.
Není mi žádná kniha cizí, to si nemyslete, ale u knih, které se tváří jako historický román se mám na pozoru.

Ovšem..! Tato kniha předčila mé očekávání. Četla se skvěle, rychle, měla spád, hned na prvních stránkách, kde se odehrává svatba syna Hynka s Dorou jsem věděla, že to bude to pravé ořechové pro mě a nemýlila jsem se. Hlavně jsem si byla jistá, že ji porozumím, což se taky stalo.

Naprosto jsem si knihu užila, pohltil mne děj a i když jsem nečetla první tři díly (měla jsem je pouze zprostředkovaně přes otce převyprávěny), tak jsem se neztrácela.
Četla jsem na tuto knihu už pár recenzí, většinou kladné, ovšem jedna byla trochu negativní a to prý z toho důvodu, že se děj opakuje, to, co bylo v prvních dílech je prý neustále omíláno v díle čtvrtém. A teď vidíte! Já nečetla ani jeden předchozí (ano, napravím to :)) a tím pádem nemůžu napsat negativní recenzi!

Každopádně, každý po této knize nesáhne, ovšem vy, kteří máte v srdci kousek toho historika, kousek touhy po historických naších krajích, tak určitě neváhejte a kupte. Nebude Vám vadit to, že jste nečetli předchozí. Tento výpadek Vám bude vadit až po přečtení knihy, kdy si řeknete, proč já to nečetl? Proč jsem to neměla v ruce? A už sondujete, kde koupit. :)
Mimochodem, už mám objednanou první knihu: Čtvrtý králův pes :)

A teď už klasicky, děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku a za opětovné rozšíření mých čtenářských obzorů!
Co bych byla, kdyby Vás nebylo :))

Objednat knihu si můžete zde .

Díky,
DaraMegan

Žádné komentáře:

Okomentovat