pátek 30. prosince 2016

Dítě Bridget Jonesové - Helen Fielding

Autor: Helen Fielding
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 239

"Jenže já sem tam Jesuse stejně nechal stát a šel ten koktejl vypít s Eduardem, protože je víc sexy. Chápeš? Takže jsem hnusnej, že jo?" Mozek mi šrotoval a snažil se to nepatrné společenské gayovské faux pas proměnit v náhodný projev laskavosti, když Tom vyhrkl: "Fajn. Chápu. Jsem hnusnej. Měj se." 

Dítě nebo kariéra? Bridget překousla mučení okolí poukazujícího na to, že jí biologické hodiny tikají čím dál hlasitěji, a pak... otěhotněla. Nebyla to ale ona, aby šlo vše hladce. Její těhotenství je provázeno nezdravou životosprávou, bizarními radami single kamarádek a ještě bizarnějšími radami zasloužilých matek. Chaos na předporodních vyšetřeních, divoké večírky i romantika, radost a zoufalství, ale hlavně otázka: "Kdo je, sakra, otec?"

Dle mého názoru se v České republice vyskytuje jen málo lidí, kteří by neznali Bridget a její autorku Helen Fielding. Obě jsou slavné, známé, populární a Bridget je navíc ještě vtipná, okouzlující a také magnet na trapasy, které se ji dennodenně stávají, ať se snaží sebevíc jim vyhýbat. V tu chvíli to bývá ještě horší.

Musím říct, že jsem se u čtení opravdu bavila. S jistotou můžu napsat, že Bridget je zpět a v perfektní formě, i když má pár kilo navíc díky jejímu těhotenství a problém s tím, kdo je otec jejího dítěte. No, však co, je to padesát na padesát. Ono to nějak dopadne. Bere to naprosto skvěle a co se mi nejvíce líbí je, jak z ní autorka udělala opravdu úžasnou ženu, která dokáže brát "katastrofy" s nadhledem a ať si každý říká co chce, ona je svým způsobem dokonalá, i když ji život dává docela velkou fůru klacků pod nohy.

"Nechám se v domově důchodců od Marka a Daniela opít sherry u domina a pak budu zuřit, protože mě přefiknou a nepozvou na scrabble?"

I když je kniha řazena mezi romány pro ženy, tak věřím, že se u ní pobaví i mužské pokolení. Protože je prošpikována čistým humorem, vtipnými okamžiky, které se můžou stát i nám, smrtelníkům, ale my raději si o nich jen přečteme a zasmějeme se cizímu neštěstí.

Příběh je psán formou deníku, tudíž víme přesně, co se kdy stalo. Navíc se čte lehce, díky tomu, jak jsem byla napnutá, kdo je otec, jsem musela číst a číst až jsem to zjistila. Uf, tohle byla bomba! :-)

Dítě Bridget Jonesové je skvělý návrat úžasné ženské, která se dokáže vylízat z každého maléru s grácií sobě vlastní. Oddechový román, který potěší. Já dokonce uronila slzu, jelikož jsem sama tento rok porodila krásného syna, takže jsem se dokázala vžít do její situace co se týkalo příprav na příchod nového tvorečka. (Ne do padesáti procentní úvahy otcovství :-))

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský a pokud budete chtít si tuto žlutou nádheru pořídit, tak můžete přímo tady. Ode mě má plný počet hvězd jistý.

Mějte se krásně a šťastný nový rok! :-)
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat