úterý 21. dubna 2015

Václav Gruber - Žena.exe

Autor: Václav Gruber
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 256

Oficiální anotace: Žena.exe je romantický příběh o lásce tří žen a tří mužů. Hlavními hrdinkami jsou cílevědomá a disciplinovaná Helena, excentrická a impulzivní Tara a mateřská Dana. Všechny tři pracují jako exekutorky. Napínavé vyprávění zavádí čtenáře do světa, v němž je každý člověk zařazen do společnosti podle svých schopností a všechno je využíváno optimálně. Nejvyšší hodnotou je řád a pořádek a nejvyšší autoritou jsou exekutoři, kteří jej udržují. Ale i zde žijí normální lidé. A tak ne vždy stačí jen rozum, ale rozhodovat musí i cit a lidské vášně…

zdroj anotace ZDE

... mám naprosto reálnou představu...
Kniha je napsána přímočaře, žádné popisné kudrlinky, přitom ale získáte při čtení naprosto jasnou představu, jak to všechno vypadá. I když nemám zpětně ani páru, jak vypadají hrdinové, jsem si jistá, že bych je poznala na ulici! :)
Moc se mi líbí popsaný Systém - zřízení města, jak fungují exekutoři, i když je to chvílemi na bázi scifi, tak přesto bych tento systém prosazovala u nás (v rámci lásky ke svému tělu - pochopíte, až si přečtete knihu :))
V některých momentech jsem si sice připadala jak v nějaké dystopii pro náctileté, ale je pravda, že když teď přemýšlím nad pocity, tak to do děje dokonale zapadá a bez tohoto pocitu by to nebylo ono.

Kniha celkově stojí za to, s autorem jsem se setkala poprvé a můžu přísahat, že to není naposled. Oslovil mě. Pozor! Obálka knihy je zavádějící! :) Měla jsem pocit, že půjde o romantický příběh, ale romantika jde do pozadí, akce a děj jsou hlavní.

Celkově kniha dává smysl, má uspořádaný děj, akci a co oceňuji nejvíce, krátké, výstižné kapitoly, kdy v každé se dozvíme to, co v tu chvíli potřebujeme nutně vědět.
Také musím vyzdvihnout to, jak krásně jsou propojeny dějové linie jednotlivých postav, od prvního slova víte, kdo je kdo, což je věc, kterou málo autorů zvládá, ovšem pan Gruber se s tímto popasoval na výbornou.
O tom, že kniha byla výborná není pochyb, svědčí o tom i má rychlost četby (2 večery) a má lítost, že je konec.

Proto všem doporučuji koupit si knihu (tady kupte!), nebudete litovat, příběh se bude líbit každému.
A v neposlední řadě děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku, opět jste rozšířili mé obzory o dalšího skvělého autora! Díky! :)

DaraMegan

Žádné komentáře:

Okomentovat