úterý 12. prosince 2017

Blízko obzoru - Jessica Koch

Autor: Jessica Koch
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 441

"Většina lidí má nekonečně času v životě. Dožívají se osmdesátky i víc. Ale vůbec ten čas nevyužijí. Promrhají ho na gauči, před televizí nebo u počítače. Na to, co má v životě doopravdy smysl, ho nemají. Na ostatní lidi, na kamarády a na rodinu, na kamarádství se psem nebo krásy přírody. tratili svoji vnímavost."

Jessica je mladá, těší se ze života a před sebou má slibnou budoucnost. Pak potká Dannyho. Je jím fascinována, protože i přes jeho sebejistotu a okouzlující vzhled ho obklopuje tajemno. Jessice se postupně daří nahlédnout pod jeho slupku a zjišťuje, že Danny je již od dětství hluboce traumatizován. Žije daleko od domova i rodiny a jediným jeho snem je vést úplně normální život. Přes všechny obtíže a proti všem očekáváním vzniká mezi Jessicou a Dannym intimní vztah. Ale nejen Dannyho minulost je ponurá, i jeho budoucnost už byla napsána. Začíná závod s časem...

Jessica Koch se narodila roku 1982, pochází z německého Ludwigsburgu a dětství prožila na vesnici mezi poli a koňmi. V sedmnácti letech se seznámila s Dannym, s nímž prožila neuvěřitelně silnou lásku, kterou však provázelo mnoho obtíží a komplikací. Tento vztah jí zcela změnil život a ukázal, že za úspěchem a sebevědomím se může skrývat i netušená druhá strana mince.
Svůj příběh poprvé sepsala již v roce, ale nezveřejnila ho. Psaní pro ni představovalo spíše terapii a vyrovnání se se ztrátou přítele. Až za podpory manžela jej s velkým časovým odstupem dokázala vydat.Poté co román Blízko obzoru vyvolal u čtenářů velký ohlas, rozhodla se pokračova románem o Dannyho těžkém dětství (Blízko propasti) a o jeho vztahu s Christinou (Blízko oceánu).

Pokud máte rádi emotivní příběhy, které se opravdu staly, tak tato kniha je pro vás ta pravá. Upřímně, já si čtu maximálně anotace, ale málokdy se před čtením podívám na sloupek o autorech. Kdybych to tady udělala, hned bych čtení prožívala ještě o něco více. Ano, hlavní hrdinka měla stejné jméno jako autorka, ale mi to nepřišlo divné. Po přečtení jsem se celá otřesená a rozklepaná začetla ještě do autorčinného sloupku a od té doby jsem dobrou půl hodinu pouze dýchala a nebyla schopná se pohnout. Jen jsem koukala do blba a v hlavě mi zněla věta: "Tohle není možné! Tohle není fér!"

Životní příběh Jessicy a Dannyho mě zasáhl přímo do srdce, přelil se přese mě jako tsunami a nenechal jedno oko suché. Nebudu vám nic nalhávat, jakmile se dostanete k tomu nejdůležitějšímu důvodu, proč je tento příběh výjimečný, bude vám docela jasné, jak tohle dopadne. Ovšem, díky tomu, jakým způsobem autorka dokázala všechno znovu prožívat na papíře, tak se konce knihy budete obávat. Já se ho teda bála, protože jsem tušila, kam všechno směřuje a nevěděla jsem, jak budu reagovat. Nakonec to dopadlo tak, že mám zlomené srdce, obdivuji Jessicu Koch, že tohle všechno kvůli nám, čtenářům, prožívala znovu a smekám před ní. Za její sílu, odhodlání, víru a lásku.

"Příští víkend jsem se válela v Dannyho posteli a listovala časopisem. Christina byla ve svém pokoji a lakovala si nehty, Danny seděl na gauči v obýváku a díval se na televizi. Lajka odpočívala schoulená na koberci v jídelně. Tento pohled by ukazoval na rozhádané spolubydlící, ale bylo tomu jinak. ačkoliv jsme v různých místnostech dělali různé věci, byli jsme spojení."

Kapitoly v knize jsou různě dlouhé, ale vždy patří mezi ty delší, protože nejsou klasicky číslovány, ale je to něco na způsob deníku. Každá kapitola značí měsíc a rok, takže jako čtenář jsem měla jasnou představu, kdy a co se stalo. Jak čas plynul a stránek ubývalo, začínala jsem být opravdu nervozní...
Blízko obzoru se čte lehce, ale příběh lehký rozhodně není. Každý kdo má v sobě kousek citu, tak bude hodně těžko knihu rozdýchávat, a pokud si budete pořád připomínat, že tohle se opravdu stalo... Neskutečně silný zážitek.

Tuto knihu doporučím každému, kdo má rád příběhy založené na skutečné události, všem, kteří ví, že pod tvrdou slupkou se může ukrývat jemný vnitřek a že ne všechno je bílé a černé. Je to kniha, která vás překvapí absolutně vším, čím to jde. Pod obálkou se ukrývá příběh, který nemá obdoby, je tak zlý a nepříjemný, že by se nejeden spisovatel jej bál vydat, aby nepohoršil... ale na druhou stranu je milý, dojemný a tak citlivý, až se divím, kde se to všechno vzalo. Naprosto mě pohltil a já vím už teď, že budu mít problém se začít do jiné knihy. Tato mě tak zasáhla, že na ni budu dlouho myslet.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Omega za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit zde:
knihy Omega
knihy Dobrovský

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat