středa 18. května 2016

Amnézie - Michael Robotham

Autor: Michael Robotham
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: MOBA
Počet stran: 440
Překlad: Alexandr Neuman
Autor obálky: Karol Lament

"Skvělý román, Amnézie zvyšuje a udržuje napětí. Co víc si přát od thrilleru?"
THRILLER MAGAZINE

Jedné studené londýnské noci je z Temže vyloven detektiv oddělení vražd Vincent Ruiz. V noze má kulku a v paměti mu zeje obří propast. Nevzpomíná si na střelbu, ani na to, jak se ocitl v řece. Jediným vodítkem je fotografie nalezená v jeho kapse. Je na ní Mickey Carlyleová, sedmiletá dívka, pohřešovaná už celé tři roky. Ve vězení však sedí muž odsouzený za její vraždu.
Co když to ale policie celé špatně pochopila? Ruizovou jedinou nadějí, jak celou záhadu vyřešit, je vrátit se zpátky ve svých stopách a rozpomenout se, co se událo té noci, kdy došlo k přestřelce.
Čím víc střípků vzpomínek nachází, tím víc si uvědomuje nutnost získat svou paměť zpět. Obraz událostí se však zdá zmatenější...

Když začnete číst tyto řádky, čeká na Vás strhující, dechberoucí příběh, kde se najednou ocitáte v kanálové stoce plné valící se špinavé vody a hnusného zápachu... Po boku máte jednoho velmi nebezpečného dealera drog, který je schopen zlomit komukoliv vaz holýma rukama... V těsném závěsu máte pracovnici veřejného domu, které opravdu věřit nemůžete...
Za tím vším stojí... chamtivost.... zloba.... touha se pomstít.... A hlavní důvod je jedna zoufalá matka, které se ztratila sedmiletá dcera... Víra.... Láska... Doufání...

Už jsem od tohoto autora četla dvě knihy. A můžu říct, že se stal jedním z mých oblíbených autorů, co se týče tohoto žánru. Něco mezi detektivkou a thrillerem. Protože Robotham umí. Umí vás dostat do toho bodu, abyste o knize uvažovali i když ji zrovna nečtete, přemýšleli jste nad možností, kdo je viník a kdo ne, abyste si dávali souvislosti dohromady i pár minut před usnutím.
(odkazy na první dvě knihy: V podezření a Řekni lituji)

"Amnézie je temná a strhující a vy ji budete chtít přečíst na jeden zátah."
REVIEWING THE EVIDENCE

I když hlavní postavou tohoto příběhu je detektiv Vincent Ruiz, tak nedílnou součástí je Joseph O´Loughlin, psycholog, který doprovází každou autorovu knihu. Například v tomto díle pomáhá Ruizovi k tomu, aby si vzpomněl na vše, co se událo před osudnou nehodou. Protože nejen, že díky té nehodě má problémy se svým zaměstnavatelem, ale z 90% mu nikdo nevěří. Na jeho straně stojí on sám a Joseph a s jeho pomocí se pomalu rozmotává klubko všech podivných událostí, které jeho postřelení předcházely. A hlavně, proč se tak stalo. A kdo to udělal.

Při čtení jsem se bavila. Byla jsem nervozní a nedočkavá, abych tomu všemu přišla na kloub. Je pravda, že mě kniha donutila číst i ve chvíli, kdy jsem měla dělat něco jiného a to z jednoho důvodu. Protože v každé kapitole jsem měla pocit, že už nadešel ten správný čas a já se musím dozvědět aspoň zrnko pravdy. Ovšem autor to napsal tak skvěle, že to byl opravdu jen můj pocit, ale já se nic nedozvěděla a zavírala knihu s nevolí, s naštváním a dělala jiné věci, avšak myšlenky se mi toulaly v Londýně...

Doporučuji tuto knihu všem, kteří mají Robothama rádi, troufám si říct, že zatím je to asi nejlepší kniha od něj, nebo nejméně tak dobrá jako Řekni lituji a také všem, kteří milují příběhy plné napětí, červených teček ostřelovačů a detektivní práce. Některé věci (například kanály) jsou v knize opravdu skvěle propracovány.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku a ať už si chcete doplnit sbírku autorových knih či zkusit jeho dílo, tak koupit si knihu můžete přímo zde.

Přeji vám všem hezký den!
Daramegan





Žádné komentáře:

Okomentovat