čtvrtek 9. července 2015

Galgad - příběh strážce Země - Ergall

Autor: Ergall
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: vlastním nákladem
Počet stran: 232

"Kniha je první ze série příběhů, neveze se na žádné z provařených vln žánru a do světa fantasy může vlít čerstvou krev."

Oficiální anotace: V dávných dobách, v dolině v prastarém lese obehnanými horami, se probudí nejmocnější strážce Gathary. Není to náhoda. Na svět přišli ti noví, odlišují se od ostatních, narušují snad křehkou rovnováhu?
Navíc se schyluje k válce mezi lidmi, nadvláda zdvojeného kříže rozpíná ruce. Galgad pátrá po pravdě. Nenalézá však vlky ani ostatní.
Nechte se okouzlit poutavým příběhem, nechte se uchvátit prastarými lesy, v nichž tečou čisté řeky. Budete mít pocit, jako byste sami chodili těmi místy, potkávali tvory z prastaré říše. Obdivujte hrdiny i obyčejné lidi, kteří se snaží bojovat s nepřízní osudu. Odhalte kruté pravdy našich činů

Můj názor:
Wow.. Tahle kniha je opravdu něco jiného, než co jste mohli dosud sehnat v knihkupectví. Je to totální novinka, co se týče psaní a samotného příběhu. Příběh Vás totiž nejen pobaví, budete cítit napětí, ale také rozesmutní a donutí přemýšlet nad tím, jak se chováme my k přírodě v těchto dnech.
Prvních pár stránek jsem měla trochu problém se začíst, tím, že je to velmi neotřelé jsem netušila, co čekat a měla jsem pocit, že mne to neoslovilo. Ovšem, cca na straně 70 jsem prozřela a od té doby jsem knihu nedala z ruky a četla až do poslední stránky bez jakéhokoliv přerušení.
V době, kdy se Galgad snaží pochopit, co se děje s přírodou, kdy Órmani útočí a myslí si, že můžou mít vše, i to, co jim nepatří, kdy chtějí ovládnout zem ve svůj prospěch, když se projeví Laira a Síd s jeho Drápem, v tu chvíli je kniha téměř dokonalá. Je plná akce, napětí a dokonce mi i slza ukápla. Nečekala jsem, že dojde k tomu, k čemu došlo - ale to Vám neprozradím, co to bylo. Schválně si to přečtěte a pak mi dejte vědět, jestli jste taky uronili slzu nebo jsem já přecitlivělá. Určitě pochopíte o kterou pasáž jde. :)


Velmi se mi líbí snaha autora podat důležitost soužití s přírodou a vším, co se v ní nachází a zvlášť k vlkům jako takovým. 
Ale není tam zdůrazněno jen soužití s přírodou, ale také s ostatními lidmi. Jak se k sobě chovat, důvěra, upřímnost a bojovnost je vždy důležitá, byla kdysi, je i dnes. Bojovat za to, v co věříte se vyplatí a když ne, tak aspoň víte, že jste pro to udělali maximum a můžete chodit se zvednutou hlavou.

" Tam nad skalami vládne strach a smutek,
tam nad skalami vidím pána větru,
tam, kde se nebe dotýká hvězd,
tam sídlí krkavců král..."

Kniha se mi celkově velmi líbila a určitě doporučuji k přečtení. Tím, že je to něco neobvyklého, věřím, že potěší opravdu každého, nevíte co od toho čekat, takže budete unešeni.
Krásný příběh s krásným motivem, krásně napsaný a kniha má perfektní velikost i do kabelky. :)

Ode mě plný počet *, stojí to za to.

Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat